Zweden

Celstraf voor man die Nobelcomité in opspraak bracht

Verkrachtingszaak Aantijgingen van seksueel wangedrag leidden tot een crisis bij het Nobelcomité. Arnault is getrouwd met een van de juryleden.

De Frans-Zweedse fotograaf Jean-Claude Arnault is maandag veroordeeld tot twee jaar cel voor de verkrachting van een vrouw in 2011. Ook moet hij 115.000 Zweedse kroon (ruim 11.000 euro) schadevergoeding aan haar betalen. Geruchten over seksueel wangedrag door Arnault, de echtgenoot van een jurylid van de Nobelprijs voor Literatuur, leidden eerder dit jaar tot een crisis binnen het Zweedse Nobelcomité. Zijn vrouw, Katarina Frostenson, stapte op als jurylid. Eind 2017 kwam Arnault, zelf een prominente figuur in culturele kringen, in opspraak toen 18 vrouwen hem beschuldigden van seksueel wangedrag. (NRC)