VS scherpen reisadvies Nederland aan om terreurdreiging

Amerikanen wordt aangeraden hun omgeving extra scherp in de gaten te houden en instructies van lokale gezagsdragers op te volgen.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto Remko de Waal/ANP

De Verenigde Staten hebben hun reisadvies naar Nederland aangescherpt vanwege een verhoogd risico op terrorisme. Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het dreigingsniveau is van de laagste naar de op één na laagste stand opgeschaald.

Twitter avatar TravelGov Travel - State Dept The #Netherlands Travel Advisory: Level 2 - Exercise increased caution in due to terrorism. Terrorists continue plotting possible attacks, and may attack with little or no warning, targeting tourist and other locations. https://t.co/nooLS8Afyw https://t.co/9IyG0la6Ft

Bij niveau 1 is er sprake van ‘normale voorzorgen’ die genomen dienen te worden. Bij het tweede niveau zijn er ‘verhoogde veiligheidsrisico’s’. Op de landpagina van Nederland is te lezen dat terroristen doorgaan met het voorbereiden van mogelijke aanvallen, aldus het ministerie. Er wordt gewaarschuwd dat terreurstrijders kunnen toeslaan op toeristische locaties, transportknooppunten of andere drukke plekken. Amerikanen wordt aangeraden hun omgeving in de gaten te houden en instructies van lokale gezagsdragers op te volgen.

Reden

Een specifieke aanleiding voor de risicoverhoging wordt niet genoemd. De aanpassing vond vrijdag plaats, één dag nadat een grootschalig jihadistisch netwerk met concrete aanslagplannen werd opgerold in Nederland.

Aannemelijker is echter dat de aanscherping van het reisadvies een reactie is op de mesaanval die een 19-jarige Afghaanse asielzoeker eind augustus uitvoerde op Amsterdam Centraal. Daarbij werden twee Amerikaanse toeristen neergestoken. Zij overleefden de aanval. De aanvaller had een terroristisch motief. Na de aanval stuurde de Amerikaanse ambassade in Nederland een veiligheidswaarschuwing.

De risicoladder van de VS kent vier rangen. Bij niveau 3 wordt burgers afgeraden om in niet-noodzakelijke gevallen naar de bestemming te reizen. Bij het vierde niveau raadt het ministerie reizen in alle gevallen af wegens reële gevaren. Het ministerie kan in enkele gevallen reisverboden voor Amerikanen afkondigen, zoals vorig jaar voor reizen naar Noord-Korea werd gedaan.