Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen naar GroenLinks

Ze heeft haar lidmaatschap bij de SP opgezegd uit onvrede over de koerswijziging over de aanpak van de vluchtelingencrisis. De SP is niet langer tegenstander van Turkijdeals.

Sharon Gesthuizen vorig jaar tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Sharon Gesthuizen vorig jaar tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is overgestapt naar GroenLinks. Dat bevestigt Gesthuizen na berichtgeving in het AD. Ze heeft begin dit jaar haar lidmaatschap bij de SP opgezegd en is lid geworden van GroenLinks. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen zei “verrast” te zijn.

In het radioprogramma De Nieuws BV gaf Gesthuizen uitleg over haar keuze. Ze is opgestapt uit onvrede over de koerswijziging bij de SP over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Onder leiding van Marijnissen verzet de SP zich niet langer tegen migratiedeals met Noord-Afrikaanse landen naar voorbeeld van de Turkijedeal. Gesthuizen:

“Ze deed de uitspraak dat je in principe niet tegen het idee kon zijn dat vluchtelingen voortaan alleen nog buiten de EU asiel konden aanvragen. Daar heb ik mij met hand-en-tand tegen verzet, bijvoorbeeld in een fel debat met Wilders in 2015. Hij had het toen over een push-back beleid, terugsturen van bootjes, en eigenlijk komt dat [de uitspraak van Marijnissen] op hetzelfde neer”.

Lees ook dit interview met Gesthuizen van vorig jaar: ‘Loyaliteit aan partij en leider wordt het meest gewaardeerd’

Verkiezing voorzitter SP

Het voormalige SP-Kamerlid had al langer kritiek op de partij. Zo schreef ze vorig jaar een boek waarin ze kritisch was op de partijmentaliteit. Volgens Gesthuizen is er weinig ruimte voor kritiek binnen de partij. Ook zouden de omgangsvormen keihard zijn. “Er wordt hard afgerekend met iemand die iets fout doet of lager in de pikorde staat. En sommige meningen worden overduidelijk niet gepruimd.”

Gesthuizen zat van 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer voor de SP. Ze stelde zich in 2015 kandidaat om voorzitter te worden van de SP. Deze verkiezing verloor ze met 41 procent van de stemmen van vakbondsman Ron Meyer. In 2016 maakte ze bekend zich niet opnieuw kandidaat te stellen voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Ze zei dat ze tien jaar Kamerlidmaatschap “een lange tijd” vond. Inmiddels is ze voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.