Volkert van der G. hoeft zich definitief niet meer te melden

Dit staat in een akkoord dat de moordenaar van Pim Fortuyn met justitie heeft gesloten, bevestigt zijn advocaat. Van der G. moet nog wel schriftelijk van zich laten horen.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto Jerry Lampen/ANP

Volkert van der G. hoeft zich niet langer om de zoveel tijd fysiek te melden bij de reclassering. De moordenaar van Pim Fortuyn heeft daarover een akkoord gesloten met justitie, bevestigt Van der G.’s advocaat Willem Jebbink dinsdag naar aanleiding van berichtgeving door de Volkskrant.

Aan de nieuwe afspraken zit nog wel een voorwaarde vast: Van der G. moet tot 2020 iedere acht weken in een schriftelijk verslag laten horen hoe het met hem gaat. Daarin moet Van der G. vertellen waar hij woont, wat hij doet en hoe het met zijn relatie gaat. Ook houdt Van der G. zijn mediaverbod en zijn contactverbod met de familie Fortuyn, aldus het OM.

Lees ook: Volkert van der G: gesprek met reclassering zinloos

Afgelopen mei spande Van der G. een kort geding aan tegen de Nederlandse staat om van zijn meldplicht af te komen. Hij wil emigreren, maar zijn verplichte, zeswekelijkse afspraken met de reclassering maken dat onmogelijk. De voorzieningenrechter gaf hem gelijk, maar het OM ging in hoger beroep.

Hoger beroep van de baan

In september kwam de zaak voor bij het gerechtshof in Den Haag, dat de partijen aanraadde met elkaar te gaan praten. Uit de gesprekken kwam de deal voort. Het hoger beroep is met het akkoord van de baan, laat justitie weten.

Waarom justitie toch akkoord is gegaan met de wens van de ex-gedetineerde, is niet duidelijk. Of Van der G. nu ook echt naar het buitenland verhuist, wil advocaat Jebbink niet zeggen. De nabestaanden van Pim Fortuyn betwijfelen dat Van der G. zal emigreren. “We hebben nog niets gezien wat duidt op een daadwerkelijk vertrek”, zegt hun advocaat tegen persbureau ANP.

Van der G. heeft twaalf jaar in de cel gezeten voor de moordaanslag op Fortuyn, in mei 2002. Hij kwam in 2014 onder voorwaarden vrij toen hij er tweederde van zijn oorspronkelijke straf van achttien jaar op had zitten.

Moeizame relatie

Sinds 2014 heeft Van der G. al meerdere malen protest aangetekend tegen de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling. Zo kreeg hij via de rechter voor elkaar dat hij geen enkelband meer hoeft te dragen. Ook is hij niet meer verplicht om een psycholoog te bezoeken.

De relatie tussen de reclassering en Van der G. was al een tijd moeizaam. Hij zorgde ervoor dat gesprekken met reclasseringsambtenaren moeizaam verliepen, bijvoorbeeld door alleen antwoord te geven door te typen op een laptop. Justitie zag dat als een schending van zijn voorwaarden, en wilde hem terug de cel in. De rechter ging daar vorig jaar niet in mee.