Blok: levering spullen aan rebellen kon juridisch net door de beugel

De levering van ‘niet-dodelijke’ spullen aan gematigde Syrische rebellen kon volgens interne adviseurs van het ministerie van Buitenlandse Zaken juridisch net door de beugel. Dit heeft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) maandagavond in een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Naar aanleiding van recente berichtgeving door Nieuwsuur en Trouw is er in het parlement discussie ontstaan over de vraag of de levering tussen 2015 en 2018 van voertuigen, uniformen, tenten, generatoren en andere spullen in strijd was met het volkenrecht. De Kamer eist dat het vertrouwelijk advies hierover openbaar wordt gemaakt. Blok, die hierover dinsdag debatteert met de Tweede Kamer, komt hier nu gedeeltelijk aan tegemoet. Volgens zijn adviseurs was het juridische risico „beperkt”. (NRC)