Hulporganisaties openen Giro 555 voor slachtoffers Sulawesi

Op dit moment staat het dodental op 1.234. Door de ravage komen hulpwerkzaamheden in het rampgebied moeilijk op gang.

Getroffenen door de tsunami komen bijeen in een tijdelijke opvang in Palu op Sulawesi.
Getroffenen door de tsunami komen bijeen in een tijdelijke opvang in Palu op Sulawesi. Foto Athit Perawongmetha / Reuters

Een groep samenwerkende hulporganisaties heeft dinsdag gironummer 555 in het leven geroepen voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. Dat meldt het Rode Kruis. Bij de natuurramp kwamen vrijdag zeker 1.234 mensen om het leven en gevreesd wordt dat dit dodental nog verder zal oplopen.

Twitter avatar RodeKruis Rode Kruis Samen met andere hulporganisaties openen we #Giro555 om geld op te halen voor de slachtoffers op #Sulawesi. Duizenden mensen hebben dringend hulp nodig. #nlhelptsulawesi https://t.co/c7xEb8au3w

Donateurs kunnen geld overmaken naar Giro 555. De actie wordt geleid door onder meer het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Cordaid, Save the Children en UNICEF Nederland. Zij zetten als ‘Giro555’ eerder andere inzamelingsacties op.

Lees ook deze reportage van onze correspondent Annemarie Kas: Shinta heeft net een baby maar haar ogen staan dof door de ramp

De hulporganisaties zijn via lokale partners in het getroffen gebied aanwezig. “Zij bieden directe noodhulp, zoals onderdak, voedsel, tenten, dekens, hygiëne-pakketten, medische zorg en drinkwater”, aldus het Rode Kruis. “Ook zoeken ze mee naar slachtoffers tussen het puin.”

Problemen

Verder raakten bijna vijftigduizend mensen ontheemd. Indonesische hulpdiensten spreken momenteel van circa achthonderd gewonden. Hulpwerkzaamheden worden bemoeilijkt doordat medewerkers door de ravage geen toegang hebben tot het hele rampgebied. Ook zijn er veel problemen met communicatie op het eiland, is de stroom op veel plekken uitgevallen en bemoeilijken kapotte wegen de transport van mensen en goederen.

Op dit moment zijn circa tweehonderd medewerkers en vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis actief bij reddings- en hulpwerkzaamheden op Sulawesi. Zij treffen daar vreselijke situaties aan, zo meldt het Nederlandse Rode Kruis:

Bekijk ook onze fotoserie: Puin, wateroverlast en reddingsacties in Sulawesi

“Ze spreken van doodsbange overlevenden, die ineengedoken bij elkaar zitten in de verwoeste stad Palu. Terugkeren naar hun huizen durven ze niet, uit angst voor instorting en naschokken.”

Lombok

De opbrengst van Giro 555 zal niet alleen worden ingezet op Sulawesi, maar ook in andere Indonesische rampgebieden die kampen met een gebrek aan schoon drinkwater en beroerde sanitaire omstandigheden. Een deel van het geld gaat naar Lombok, dat eerder dit jaar door meerdere aardbevingen getroffen werd.

Persbureau ANP meldde maandag dat Nederlanders tot nu al zo’n 110.000 euro aan het Rode Kruis doneerden. Het kabinet liet maandag weten een miljoen euro beschikbaar te stellen aan het Rode Kruis om slachtoffers op Sulawesi te helpen.

Correctie (3 oktober 2018): In een eerdere versie schreven we dat Giro 6868 is geopend voor de slachtoffers. Inmiddels was ook Giro 555 beschikbaar voor donaties. Dit is hierboven aangepast.