Nederland verleent geëvacueerde Syrische Witte Helmen asiel

Na strijd in Zuid-Syrië

Een Witte Helm in Idlib, Syrië.
Een Witte Helm in Idlib, Syrië. Foto Mohammed Badra/EPA

Nederland gaat een aantal Witte Helmen en hun directe familieleden opnemen. Het gaat om 27 mensen: vijf gezinnen en drie individuen. Mogelijk gaat één gezin vanwege familiebanden nog naar een ander land.

De Syrische reddingswerkers werden in juli geëvacueerd uit het zuidwesten van Syrië, te midden van een offensief van het regime. In totaal werden 422 Witte Helmen en hun familieleden via Israël in veiligheid gebracht. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Canada namen het voortouw bij de evacuatie en nemen zelf ook een aantal mensen op. Daarnaast zijn Nederland, Frankrijk en Zweden bereid mensen op te nemen binnen hun hervestigingsprogramma’s.

De geëvacueerde Witte Helmen bevinden zich op dit moment in Jordanië. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil omwille van hun privacy niet zeggen wanneer ze naar Nederland vertrekken. Bij aankomst worden de Witte Helmen en hun familieleden opgevangen in een asielzoekerscentrum, van waaruit zij in een gemeente worden gehuisvest.

De Witte Helmen krijgen asiel op het moment dat Nederland de steun voor de organisatie stopzet. De andere donorlanden blijven de Witte Helmen wel steunen. De Nederlandse bijdrage aan de civiele reddingswerkers loopt nog tot december 2018.

Correctie (2 oktober 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond ministerie van Buitenlandse Zaken waar het ministerie van Veiligheid en Justitie moest zijn.