Nederland neemt Witte Helmen op

27 mensen

Nederland gaat een aantal Witte Helmen en hun directe familieleden opnemen. Het gaat om 27 mensen: vijf gezinnen en drie individuen. Mogelijk gaat één gezin vanwege familiebanden nog naar een ander land.

De Syrische reddingswerkers werden in juli geëvacueerd uit het zuidwesten van Syrië, te midden van een offensief van het regime. In totaal werden 422 Witte Helmen en hun familieleden via Israël in veiligheid gebracht. Het VK, Duitsland en Canada namen het voortouw bij de evacuatie en nemen zelf ook een aantal mensen op. Verder willen Nederland, Frankrijk en Zweden mensen opnemen binnen hun hervestigingsprogramma’s.

De geëvacueerde Witte Helmen bevinden zich nu in Jordanië. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil om privacyredenen niet zeggen wanneer ze naar Nederland gaan. Bij aankomst worden ze met hun familie opgevangen in een azc, van waaruit zij in een gemeente worden gehuisvest.

De Nederlandse bijdrage loopt nog tot december 2018.