Helft vierdejaars VMBO Maastricht moet toetsen inhalen

Onderwijs Een nieuwe lichting eindejaars ondervindt nog altijd hinder van het examendebacle.

Een roos in de prullenbak na de diplomauitreiking op het VMBO Maastricht deze zomer
Een roos in de prullenbak na de diplomauitreiking op het VMBO Maastricht deze zomer Foto Marcel van Hoorn/ANP

160 van de 316 huidige vierdejaars-leerlingen van VMBO Maastricht moeten de komende tijd een of meerdere onderdelen van het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) inhalen. Het gaat deels om toetsen die tijdens het derde jaar klassikaal niet zijn aangeboden en deels om opdrachten die door leerlingen individueel zijn gemist. Dat is dinsdag tijdens een ouderavond bekendgemaakt.

Vijf leerlingen moeten meerdere onderdelen inhalen, bijvoorbeeld omdat ze vorig schooljaar later instroomden of heel veel afwezig waren. Van de overige 155 leerlingen moeten zestig een schriftelijke toets overmaken, 35 een opdracht inhalen, veertig een praktisch onderdeel en twintig een spreekvaardigheidstest.

Uit het PTA van alle vierdejaars zijn overigens onderdelen geschrapt. Net als bij de vorige vierdejaars is gebeurd na de ophef van afgelopen zomer, is het programma teruggebracht tot het wettelijk vereiste met slechts hier en daar iets meer. „Alles met het oog op beheersbaarheid, haalbaarheid en overzichtelijkheid”, zegt woordvoerder Paul ’t Lam.

Lees ook: VMBO Maastricht bevreesd voor stigma

Op 22 juni kregen alle 353 geslaagden van VMBO Maastricht te horen dat ze alsnog gezakt waren. De Onderwijsinspectie had na een klacht onregelmatigheden in hun PTA’s ontdekt.

Na een zomerschool en herstelexamens slaagde 280 leerlingen alsnog. Sommige van de overige leerlingen namen bewust niet deel aan de herexamens, omdat ze aan vervolgonderwijs via een zogenaamde entreeopleiding begonnen waarvoor ze geen vmbo-diploma nodig hebben.

De Inspectie van het Onderwijs presenteert vrijdag de resultaten van een onderzoek naar de gang van zaken rondom de schoolexamens en het centraal examen op VMBO Maastricht vorig jaar. Daarna volgen later nog de bevindingen van een kwaliteitsonderzoek bij VMBO Maastricht en elf andere middelbare scholen in Maastricht door de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en van een onderzoek naar het handelen van het bestuur van die scholenkoepel. De Auditdienst Rijk bekijkt ondertussen het optreden van de Inspectie van het Onderwijs tijdens de affaire.