Duitse coalitie bereikt akkoord over landelijke aanpak ‘vuile’ dieselauto’s

Milieumaatregel

De coalitiepartijen in Duitsland hebben maandagnacht een akkoord bereikt over een landelijke aanpak van vervuilende dieselauto’s. Belangrijk element ervan is dat de auto-industrie een groot deel betaalt van de inbouw van katalysatoren in oudere dieselmotoren. Ook gaan autobouwers duizenden euro’s premie betalen aan mensen die hun diesel inruilen voor een schonere auto.

Leiders van CDU/CSU en SPD gaven summier uitleg over het „concept van schone lucht en bescherming van mobiliteit in de stad”. Details over het „complexe akkoord” zouden later dinsdag bekend worden gemaakt.

Het pakket maatregelen waarover de politici overeenstemming hebben bereikt moet de luchtkwaliteit in steden verbeteren. De hoogste Duitse bestuursrechter bepaalde in februari van dit jaar dat steden een rijverbod mogen instellen voor dieselauto’s. Dat dwong de regering-Merkel tot actie; zij wil dit soort verboden niet.

De onderhandelingen gingen vooral over de vraag wie opdraait voor de kosten om auto’s minder schadelijk te maken voor het milieu, schrijft Der Spiegel. Volgens coalitiepartij SPD (sociaal-democraten) kunnen veel bezitters van oude diesels zich geen schonere auto veroorloven.

De Duitse auto-industrie heeft nog niet gereageerd op het akkoord, waarbij ze nauw betrokken was. Transportminister Andreas Scheuer liet maandagavond al weten dat Volkswagen, de grootste Duitse automaker, bereid is 2.400 euro per auto te betalen van de 3.000 euro die het per auto kost om een oude dieselmotor aan te passen. Van de 15 miljoen dieselauto’s die er in Duitsland rijden, voldoet ruim 80 procent niet aan de strengste Europese norm voor uitlaatgassen (Euro-6).

Ook sommige Nederlandse steden hebben milieuzones ingesteld om vervuiling door auto’s te beperken. De regels daarbij variëren. In het regeerakkoord is afgesproken te streven naar meer eenduidigheid. Diverse steden lieten al blijken behoefte te hebben aan landelijke richtlijnen om klimaatdoelstellingen te kunnen behalen.