Officieel dodental na natuurgeweld Sulawesi stijgt naar 1.234

Het officiële aantal slachtoffers lag maandag nog rond de 850. Indonesische hulpdiensten verwachten dat het dodental nog verder zal stijgen.

Een inwoner van Palu loopt vier dagen na de beving door het puin.
Een inwoner van Palu loopt vier dagen na de beving door het puin. Foto Dita Alangkara/AP

Het officiële dodental na de aardbeving in Indonesië is verder gestegen. Hulpdiensten melden dinsdagochtend aan persbureau Reuters dat er 1.234 doden gevallen zijn na de aardbeving, die ook een tsunami veroorzaakte.

Volgens de Indonesische hulpdiensten zijn voor zover bekend bijna achthonderd mensen zwaar gewond geraakt. Het aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk hoger, want een aantal geïsoleerde gemeenschappen is nog niet bereikt. Indonesische media schreven afgelopen weekend al dat er meer dan duizend doden gevallen waren, maar het officiële dodental lag maandag nog rond 850.

Correspondent Annermarie Kas is ter plaatse: Drie dagen na de ramp is pijnlijk duidelijk dat de Indonesische overheid de situatie niet aankan. De sfeer wordt grimmiger.

Golven tot zes meter

Het Indonesische eiland Sulawesi, dat zo’n 18,5 miljoen inwoners telt, werd afgelopen vrijdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,5. Kort daarna werd de kustlijn overspoeld door golven tot zes meter hoog. Door de beving veranderde de grond op sommige plaatsen in drijfzand waardoor huizen verzakten of verwoest werden.

Het district Donggala en de kustplaats Palu, met 380.000 inwoners, werden hard getroffen. Volgens persbureau AP zijn in die plaats zo’n 50.000 inwoners hun huis kwijtgeraakt. Volgens het Nederlandse Rode Kruis zijn er 660.000 mensen getroffen.

De internationale hulp komt sinds maandag op gang. Buurland Australië doneerde omgerekend bijna 310.00 euro. Persbureau ANP meldde maandag dat Nederlanders zo’n 110.000 euro aan het Rode Kruis doneerden. Ook het kabinet stelde 1 miljoen euro beschikbaar aan het Rode Kruis.