Cora van Nieuwenhuizen heeft geen geduld met de Stint

De Haagse Stemming Vandaag praat de Tweede Kamer over de hulp aan de rebellen in Syrië die het OM jihadistisch noemt.

Goedemorgen! Nederland begint een diplomatiek offensief voor het post-Brexit-tijdperk. Sigrid Kaag wordt een stem van het ‘stille midden’. En Sharon Gesthuizen ruilde onopgemerkt van partij.

INGREEP: Cora van Nieuwenhuizen (VVD) haalt de kindervervoerder Stint per direct van de weg. Het voertuig blijkt bij een stroomstoring plots te kunnen versnellen. De handrem biedt dan geen soelaas meer. Sinds mei 2014 is de fabrikant bovendien ongemerkt op zwaardere motoren overgestapt. Het voertuig heeft een nog op te helderen rol bij het drama vorige maand in Oss. De bedrijfseigenaar zegt tegen het AD dat conclusies zijn getrokken voordat het verongelukte wrak onderzocht is.

STILLE MIDDEN: Politieke buitenstaander Sigrid Kaag (D66) kreeg lovende reacties op haar Abel Herzberglezing van zondag. Van links, zoals PvdA’er Lodewijk Asscher, tot rechts, zoals oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD). Eigenlijk hoort een minister alleen over haar eigen portefeuille te spreken, maar Kaag brak die ongeschreven regel. Ze riep bijvoorbeeld op om stilte over populisme te doorbreken, met subtiele verwijzingen naar de PVV en Forum voor Democratie.

EERSTE KLIMAATCRISIS: Op lokaal niveau is er een eerste politieke klimaatcrisis. Onenigheid over een windmolenpark deed de SP uit de coalitie in de Limburgse Gedeputeerde Staten stappen. De gemeenteraad in Venlo had tegen het benodigde bestemmingsplan gestemd voor een windmolenpark, maar was opzij geschoven door de Gedeputeerde Staten. De SP is trouwens zelf een belangrijk lid kwijt: het AD achterhaalde dat Sharon Gesthuizen haar partijlidmaatschap heeft opgezegd. Het oud-Kamerlid sloot zich aan bij GroenLinks. Gesthuizen zelf zwijgt, maar volgens de krant komt het doordat het SP-standpunt over vluchtelingen ondemocratisch tot stand kwam.

POTJES: Hoe staat het met de investeringsbeloften van het nieuwe kabinet? Aan de hand van een steekproef met tien begrotingsposten controleert NRC maandelijks of het beloofde geld ook wordt uitgegeven. Van de tien onderzochte plannen ter waarde van ruim 2,6 miljard euro, is er inmiddels ongeveer een kleine half miljard besteed. Onderwijzers zien de eerste resultaten van het zwaarbevochten cao-akkoord terug op hun loonstrookje, maar voor hen is het niet genoeg. Met militairen, verpleegkundigen en agenten lopen ze vanaf 18.00 uur in een proteststoet door Den Haag.

DIPLOMATIEK OFFENSIEF: Aangezien cruciale bondgenoot Verenigd Koninkrijk binnenkort wegvalt, gaat Nederland in tientallen Europese landen ambassades versterken met extra diplomaten. Dat diplomatieke offensief werd maandag op instituut Clingendael onthuld. Eerder dit jaar werd al bekend dat Nederland vanwege het instabiele klimaat structureel 40 miljoen euro extra uittrekt voor diplomatie. Een “omvangrijk deel” blijkt nu bedoeld voor Europa.

WAT WIJ VOLGEN: De Tweede Kamer praat woensdag over het wel/niet achterhouden van een rapport door Kajsa Ollongren (D66) rond het referendum in maart. Het kritische rapport van toezichthouder CTIVD had een potentieel argument voor tegenstanders van de inlichtingenwet kunnen zijn, maar verscheen een week na het referendum. Nieuwsuur kreeg een interne mail in handen waarin een ambtenaar wel érg sterk hintte op expres erna publiceren. Opvallend detail: Ollongren zei rond dit rapport altijd te streven naar maximale transparantie, maar dat klopt niet helemaal. In het najaar vroeg haar ministerie de CTIVD om een belangrijk deel van het rapport over te hevelen naar het geheime deel: alleen bestemd voor de commissie Stiekem.

QUOTE VAN DE DAG:

“Een tientje voor een pakje sigaretten vind ik een mooi voorbeeld”

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) liet bij Pauw vast doorschemeren waar hij heen wil, wat roken betreft. Eind oktober presenteert hij een ‘preventieakkoord’. Jongeren die nu geboren worden moeten, wat hem betreft, niet meer automatisch weten wat een sigaret is.