Brexitblog

May bekritiseert Johnson en Corbyn tijdens partijcongres

Nog een half jaar en dan treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. NRC volgt de weg daarnaartoe. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de Brexit.

Nieuwe week, nieuw blog

Dit Brexitblog sluiten we af.

Lees hier verder in het nieuwe blog

May bekritiseert Johnson en Corbyn tijdens partijcongres

Theresa May heeft haar politieke tegenstanders Jeremy Corbyn en Boris Johnson woensdag in felle bewoordingen bekritiseerd. Ze sprak zich uit op het partijcongres van de Conservative Party in Birmingham. Volgens May is het makkelijk om ideologisch te praten, maar is het daadwerkelijk nemen van besluiten veel moeilijker.

"Dat is wat waar deze baan om draait. De grote besluiten nemen op een manier dat ze het landsbelang dienen."

Lees hier het artikel van NRC-correspondent Melle Garschagen: 'Ferme May zet Johnson en Corbyn in de hoek.'

DUP: grens tussen Noord-Ierland en rest VK overschrijdt 'rode lijn'

De Democratic Unionist Party (DUP) heeft gewaarschuwd dat een Brexit-deal waarin Noord-Ierland van de rest van het Verenigd Koninkrijk gescheiden wordt geen optie is. De kleine protestantse partij, die de minderheidsregering van Theresa May als gedoogpartij overeind houdt, trekt daar een "bloedrode lijn". Dat zei partijleider Arlene Foster in een woensdag uitgezonden interview met BBC.

Vorig jaar sprak May af dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland hoe dan ook ‘zacht’ blijft. Gevreesd wordt dat een harde grens met douaneposten, camera’s en hekken de stabiliteit in de regio, dat tot 1998 door conflict geteisterd werd, in het geding brengt.

Open grenzen

In haar Chequers-plannen omschreef de premier de ambitie van een backstop, de garantie dat, in ieder geval tijdelijk, de grenzen zowel tussen Noord-Ierland en Ierland als tussen Noord-Ierland en de rest van het VK nagenoeg openblijven.

De Europese Unie wil echter ergens tussen de Unie en het VK een 'harde' grens zien - de belangrijkste bron voor het vastlopen van de Brexit-onderhandelingen. Een 'zachte' grens met vrij verkeer van personen tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland zou dus een harde grens tussen Noord-Ierland en de rest van het koninkrijk betekenen. En dit is voor de unionisten van DUP onbespreekbaar.

May is zo in een lastige situatie terechtgekomen. Doordat ze bij de verkiezingen in 2017 haar meerderheid in het Lagerhuis verloor, heeft de premier de tien zetels van gedoogpartij DUP nodig om wetgeving door het Britse parlement te kunnen loodsen.

Johnson: mooie show, weinig nieuws

Hoewel veel Tory-fractieleden en de partijtop hem het liefst wegzetten als een politieke belletjestrekker, stond er toch een flinke rij voor aanvang van de toespraak van Boris Johnson, dinsdagmiddag om 13.00 uur in Birmingham. Onder een deel van de leden is de voorstander van een harde Brexit wel populair. De prominentste en meest uitgesproken Brexiteer uit de Conservative Party, die begin juli uit onvrede met de Brexit-koers zijn ontslag indiende als minister van Buitenlandse Zaken, gaf in een bijprogramma van de partijconferentie zijn visie op de toekomst van het Verenigd Koninkrijk.

Na wat opmerkingen over de problematische huizenmarkt en stevige uithalen naar Labourleider Jeremy Corbyn, die als een steeds grotere electorale bedreiging wordt gezien, belandde Johnson al snel bij het hoofdgerecht: Brexit. Daarin kwam hij niet met nieuwe inzichten. Hij vindt dat May de wil van het Britse volk verkwanselt, door vast te houden aan Chequers. Dat plan van May, dat het VK in de douane-unie voor goederen houdt, is volgens Johnson krakkemikkig in elkaar gezet. Door niet op een harde manier afscheid van de EU te nemen, blijft het Verenigd Koninkrijk volgens hem ‘in de trekstraal van Brussel’.

De oud-minister, vaak genoemd als een van de mogelijke opvolgers van May, vindt dat de premier daarom moet vasthouden aan haar Lancaster House-speech uit 2017, waarin ze koerste op een harde breuk met de EU. Daarna zou er ruimte zijn om, van de grond af, een uitgebreide handelsdeal te sluiten.

Boris Johnsons staat zijn partijgenoten te woord op het partijcongres van de Conservatieven. Foto Toby Melville / Reuters

May: EU-inwoners krijgen geen prioriteit meer boven andere migranten

De Britse regering heeft dinsdag een voorstel gepresenteerd waarmee EU-migranten na de Brexit geen voorrang meer krijgen boven andere migranten. Ook wil de regering migranten die beschikken over benodigde vaardigheden voorrang geven boven laagopgeleide migranten. "Voor het eerst in decennia gaat dit land zelf kiezen wie binnenkomt", zei premier Theresa May tijdens het partijcongres van de Conservatieven waar ze het voorstel presenteerde. Dat schrijft persbureau AP.

Momenteel kunnen EU-inwoners nog zonder beperkende regels wonen en werken in Groot-Brittannië maar hier willen de Conservatieven dus een einde maken. Ook moeten migranten die zich in het land willen vestigen, voortaan voldoen aan een inkomenstoets. De partij benadrukte dat EU-inwoners die al in het land wonen, gewoon kunnen blijven na de Brexit.

Later op de dag gaat Boris Johnson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en groot voorstander van de Brexit, nog een toespraak geven op het partijcongres.

Lees ook over het plan voor een Amerikaans-Brits vrijhandelsakkoord: VK kán EU economisch de oorlog verklaren

Welkom

Welkom op een nieuw Brexitblog. NRC volgt de weg naar het Britse vertrek uit de Europese Unie. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de Brexit.

Lees hier het vorige blog terug