Ze lieten hem gewond en geboeid achter

Wie: Luciano D. (20) en Youssef A. (21)

Kwestie: Woningoverval met geweld

Waar: Rechtbank Amsterdam

De Zitting

De bewoner van een woning in Amsterdam-Zuid had snel nadat hij de voordeur opende het gevoel dat er iets „niet pluis” was. Meestal werd er bij het hek aangebeld, dit was de deurbel. Twee jonge mannen in een geel hesje met een pakketje „voor nummer 6” stonden voor zijn neus. De bewoner woont op nummer 16, maar de 1 van zijn huisnummer is in de loop der jaren vervaagd. Toen hij snel de deur probeerde dicht te doen, was het al te laat. De mannen drongen binnen en één van hen stak vrijwel direct de loop van een pistool in zijn mond.

Wat volgde was een beroving met geweld, die ongeveer een uur duurde, waarbij de verdachten IS-achtige kreten riepen. Ze dreigden de vrouw en dochter van de bewoner op te wachten en te verkrachten. Ze vernederden de bewoner door hem op handen en voeten naar zijn kluis te laten kruipen. Terwijl hij kroop, bewerkten ze zijn rug met een halfrond kaasmes zoals dat op ambachtelijke markten wordt gebruikt. De bewoner werd zo hard tegen zijn hoofd geslagen dat hij het bewustzijn verloor. Als de daders er vandoor gaan in zijn Maserati, laten ze hem gewond, geboeid aan een stoel achter. Via spraakfunctie Siri weet de bewoner uiteindelijk de gsm-oproepen van zijn vrouw te beantwoorden.

Volgens het OM zijn deze overval en een poging tot inbraak bij een ander huis op dezelfde dag, gepleegd door Youssef A. en Luciano D., geen onbekenden van de politie, to put it mildly. Ze staan in de Top-600 van Amsterdamse veelplegers. Luciano D. was zelfs de jongste crimineel ooit die op de Nationale Opsporingslijst heeft gestaan. Hij heeft jeugd-tbs (PIJ) gekregen voor onder meer diefstal met geweld en bedreiging maar loopt weg zodra hij de kans krijgt. Ook deze overval zou hij gepleegd hebben terwijl hij op de vlucht was.

Een stevig accent

De andere verdachte is Youssef A., eerder veroordeeld voor een overval op een juwelier in Amsterdam, waarbij een dode is gevallen. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht. Luciano, die ondanks zijn Hollandse achternaam een stevig Marokkaans accent heeft, zwijgt niet, maar ontkent betrokkenheid bij de overval. „Ik was het niet. Ze denken bij elke overval dat ik het ben.”

In de woning is DNA van Youssef aangetroffen. Daarna is hij door verschillende agenten herkend op camerabeelden, vooral aan de manier waarop hij met zijn linkerhand vaak aan zijn kruis zat. Ook Luciano is door meerdere agenten op beelden herkend. Maar volgens zijn advocaat Bénédicte Ficq zijn de beelden onduidelijk en is het ontlastend dat van hem nergens in het huis DNA is gevonden.

Het slachtoffer is niet bij de zitting, hij woont inmiddels in het buitenland. Via een videoboodschap richt hij zich tot de rechters. Hij vertelt over de gestolen sieraden van zijn vrouw, de universiteitsring van zijn vader en onvervangbare professionele awards.

De kans dat de verdachten ooit professionele awards zullen krijgen, lijkt op dit moment klein. Als de rechter informeert naar Luciano’s toekomstplannen, krijgt hij niet veel meer uit hem dan dat de buurman hem eens een baantje als stukadoor heeft aangeboden. Youssef A. beantwoordt helemaal geen vragen.

Volgens de officier van justitie zijn er genoeg aanwijzingen voor een psychische stoornis bij beide verdachten. Ze eist zes jaar en tbs tegen hen allebei.

De rechtbank vindt dat de mannen „op sadistische wijze” de bewoner van het huis hebben mishandeld terwijl die al meewerkte. Maar omdat Luciano op dit moment al jeugd-tbs heeft, krijgt hij niet zes maar vijf jaar, en niet óók nog volwassen tbs. Na zijn celstraf zal de jeugd-tbs verdergaan, die kan tot zeven jaar verlengd worden als dat nodig wordt geacht.

Youssef krijgt zeven jaar opgelegd, ook zonder tbs omdat „onvoldoende onderbouwd” is dat hij een stoornis heeft. De rechtbank spreekt de hoop uit dat het gedrag van de verdachte in detentie „ten positieve verandert”. Beide verdachten moeten het slachtoffer 165.000 euro betalen.