Verplicht vrouwen in raad van beursgenoteerde bedrijven in Californië

Als bedrijven aan het einde van 2019 niet minstens één vrouw in hun raad hebben, kunnen ze een boete van 100.000 dollar krijgen.

De gouverneur van Californië tijdens een toespraak over vrouwenrechten.
De gouverneur van Californië tijdens een toespraak over vrouwenrechten. Foto Joe McHugh/EPA

De Amerikaanse staat Californië heeft een wetsvoorstel aangenomen dat beursgenoteerde bedrijven verplicht om vrouwen op te nemen in de raad van bestuur. Eind 2019 moeten al deze bedrijven minstens één vrouw in de raad hebben, in 2021 minimaal twee of drie - afhankelijk van de grootte van de raad. Californië is de eerste staat die een dergelijke stap zet.

Honderden bedrijven die gevestigd zijn in Californië vallen onder de nieuwe wet. Als deze niet aan de maatregel voldoen, kunnen ze een boete van 100.000 dollar (ruim 86.000 euro) krijgen. Een tweede overtreding levert een boete van 300.000 dollar (bijna 260.000 euro) op.

De sancties op het niet halen van het quotum verschillen per land, variërend van naming and shaming van bedrijven (Frankrijk), tot het afkeuren van benoemingen van mannen (België, Frankrijk, Duitsland), intrekken van beloningen van bestuurders (België), financiële sancties (Italië, Duitsland) tot zelfs het van de beurs afhalen van het bedrijf (Noorwegen).

In Nederland kennen we geen strenge wetgeving, wel bestaat hier een wettelijk streefcijfer dat wil dat 30 procent van de raden van bestuur en raden van commissarissen uit vrouwen bestaat.

Weerstand

Volgens Hannah-Beth Jackson, een Democratische senator in Californië die de wet opstelde, heeft een kwart van de beursgenoteerde bedrijven in de staat geen vrouwen in de raad:

“En dat terwijl vrouwen meer dan de helft van de bevolking uitmaken en ruim 70 procent van de uitgavenbeslissingen nemen. Hun inzichten zijn cruciaal in discussies over bedrijfscultuur en winstgevendheid.”

Lees ook: Dit zijn Amerika’s 25 powervrouwen

De wet kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Verschillende bedrijven sloten zich aan bij de Kamer van Koophandel van Californië die zich tegen het wetsvoorstel keerde. Volgens de Chamber of Commerce is een vrouwenquotum onconstitutioneel. Het wetsvoorstel werd uiteindelijk aangenomen met 23 stemmen voor en negen stemmen tegen.

Hoewel Californië de eerste Amerikaanse staat is die een minimum aan vrouwen in raden stelt, zijn er wel meerdere staten die de afgelopen jaren wetsvoorstellen hebben aangenomen om genderdiversiteit in het bedrijfsleven te vergroten.

Europese landen met een quotum

Sommige Europese landen hebben ook een quotum voor een gelijkere man-vrouwverdeling in de bedrijfstop.

  • Noorwegen: 40 procent vrouwen in de raad van commissarissen
  • IJsland: 40 procent vrouwen in de totale bestuurstop
  • België: 33,3 procent in de totale bestuurstop van beursgenoteerde bedrijven en de overheid
  • Frankrijk: 40 procent in de raad van commissarissen
  • Italië: 33 procent van de totale bestuurstop
  • Duitsland: 30 procent in de raad van commissarissen van de grootste beursbedrijven

De sancties op het niet halen van het quotum verschillen per land, variërend van naming and shaming van bedrijven (Frankrijk), tot het afkeuren van benoemingen van mannen (België, Frankrijk, Duitsland), intrekken van beloningen van bestuurders (België), financiële sancties (Italië, Duitsland) tot zelfs het van de beurs afhalen van het bedrijf (Noorwegen).

In Nederland kennen we geen strenge wetgeving, wel bestaat hier een wettelijk streefcijfer dat wil dat 30 procent van de raden van bestuur en raden van commissarissen uit vrouwen bestaat.

Met medewerking van Anne Dohmen.