Verenigde Staten, Canada en Mexico sluiten nieuwe handelsovereenkomst

Nafta, dat stamt uit 1994, verandert in USMCA. President Trump had gewaarschuwd dat hij heffingen op Canadese producten zou invoeren als voor maandag geen deal zou zijn bereikt.

De vlaggen van de VS, Canada en Mexico in de stad Detroit.
De vlaggen van de VS, Canada en Mexico in de stad Detroit. FOTO Rebecca Cook / Reuters

Canada en de Verenigde Staten hebben in de nacht van zondag op maandag op het laatste moment een akkoord bereikt over de vrijhandelszone tussen de twee landen en Mexico. Dat hebben de Canadese minister van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer maandagochtend gezamenlijk bekendgemaakt.

Het handelsakkoord krijgt een nieuwe naam. Nafta verandert in USMCA - de United States-Mexico-Canada Agreement.

Importtarieven

Als onderdeel van de nieuwe afspraken zal Canada aan Amerikaanse boeren toegang verlenen tot de Canadese zuivelmarkt, zoals het ook al deed in eerdere akkoorden met onder meer de Europese Unie. Daar staat tegenover dat Canada beschermd wordt voor importtarieven op auto’s, waar president Trump al langer mee dreigt. Wel komt er een exportquotum voor auto’s van Canada naar de VS.

Volgens persbureau Reuters is met de nieuwe deal nog geen oplossing gevonden voor de importheffingen op Canadees staal en aluminium die de VS hebben opgelegd. De Canadese premier Justin Trudeau spreekt desondanks van “een goede dag voor Canada en onze belangrijkste handelspartners”.

Lees ook: Ook Trump heeft belang bij ‘verschrikkelijk’ handelsakkoord

Deadline

De Amerikaanse president Donald Trump had gewaarschuwd dat hij heffingen zou invoeren op Canadese producten als voor maandag nog geen deal zou zijn bereikt. Uiteindelijk werd het akkoord USMCA iets voor middernacht officieel bekendgemaakt. Met Mexico hadden de Verenigde Staten al eerder een overeenkomst bereikt.

Nafta stamt uit 1994. De vrijhandelszone is de grootste ter wereld, goed voor jaarlijks meer dan een biljoen dollar aan handel tussen de drie landen.