Thuiskok. Bewust koken

Het is me niet eerder gebeurd dat de lokale mensen in een land me adviseerden de groenten, en met name de salades, te laten staan en het bij het brood en het vlees of de vis te houden. Om de maag niet te ontregelen en ongemak te voorkomen, uiteraard. Ik zou het andersom verwachten, dat groenten en fruit altijd veilig zijn, maar als je in een verder onbekend land bent, ben je aangewezen op de goede adviezen van de mensen aldaar.

Ik vind dat iets intiems hebben, die afhankelijkheid. Het komt neer op vertrouwen en een oprechte betrokkenheid van de lokale collega’s die je enerzijds kennis willen laten maken met de smaken van hun land, maar er tegelijk voor zorgen dat het veilig blijft. Het vereist ook kennis van de producten. Vroeger was die kennis vanzelfsprekend, mensen kookten volgens de seizoenen, kenden de voordelen van de vruchten van de aarde en wisten precies hoe ermee om te gaan.

Tegenwoordig heet dat ‘mindful koken’. Als u net als ik uitslag krijgt van die term, wil ik u toch vragen om er nog even bij te blijven. Want als je alle lifestyle poeha rond mindfulness weglaat, blijft de kern over: snappen waar je mee kookt en hoe.

In Vegetarisch het jaar door verkent de populaire kookboekenschrijfster Anna Jones de seizoenen en de groenten die daarbij horen. Ze verdeelt het jaar in zes delen op: het begin van het jaar, tekenen van de lente, de eerste warme dagen, zomer, herfst en winter.

In het boek gaat Jones ook in op mindfulness in de keuken: bewust koken zonder afleiding en met aandacht voor de ingrediënten. Bij haar gaat het zelfs zo ver dat ze geen muziek draait, omdat ze bijvoorbeeld het sissen of borrelen van de pan wil horen. Elke stap van het kookproces heeft namelijk effect op het resultaat. Ze gelooft ook dat emoties en je stemming invloed hebben op het eten, en daar ben ik het van harte mee eens.

Wie met liefde kookt, zal dat terugproeven. Vegetarisch het jaar door is Jones’ derde kookboek en ze slaagt er in haar nieuwe boek wederom in mooie recepten te delen. Uit haar eerdere boeken zijn steeds een paar favorieten blijvertjes geworden, en dat zal met dit boek niet anders zijn. U gaat het proeven komende week.