Ryanair sluit basis Eindhoven Airport tot maart 2019

De prijsvechter kondigde de maatregelen aan omdat het hard getroffen is door recente stakingen en de stijgende olieprijs.

Foto Vincent Jannink/ANP

Ryanair is van plan haar uitvalsbasis op Eindhoven Airport te sluiten tot eind maart 2019. Het bedrijf heeft daarnaast haar winstvoorspelling verlaagd. De prijsvechter zegt zwaar getroffen te zijn door de recente stakingen en de stijgende olieprijs.

Onlangs staakten Ryanairmedewerkers gelijktijdig in vijf EU-landen: Nederland, Duitsland, België, Spanje en Portugal. Door de staking geannuleerde of herplaatste vluchten drukken de bedrijfsresultaten, geeft Ryanair maandag aan. Ook is het vertrouwen van de consument gedaald, waardoor het aantal boekingen in het derde kwartaal lager is dan verwacht.

Door de tegenvallers heeft het bedrijf de winstverwachting verlaagd van 1,25 tot 1,35 miljard euro naar 1,10 tot 1,20 miljard euro. Het bedrijf wijst op de succesvol gemaakte afspraken met vakbonden in Italië en het Verenigd Koninkrijk en noemt de stakingen in de andere vijf EU-landen “onnodig en onterecht”.

De voorgenomen tijdelijke sluiting betekent niet dat Ryanair Eindhoven Airport schrapt als bestemming. Als de plannen doorgaan dan zullen de Ryanair-vluchten van en naar Eindhoven vanuit het buitenland afgehandeld worden. Volgens Eindhoven Airport gaat het om 45 vluchten per dag, waarvan 85 procent ondanks het voornemen tot sluiten normaal zal worden uitgevoerd.

Joost Meijs, algemeen directeur van de luchthaven, is blij dat de vluchten in het winterseizoen grotendeels normaal uitgevoerd kan worden. Maar, zegt hij in een persverklaring, “dit is geen goed nieuws voor de werkgelegenheid op Eindhoven Airport. Wij hopen echt voor het betrokken Ryanair personeel dat zij elders gestationeerd kunnen worden.”

‘Ryanair-retoriek’

Nederlandse Ryanair-piloten en cabinepersoneel legden het werk op 10 augustus en 28 september neer. Pilotenvakbond VNV, die de stakingen organiseerde, eist onder meer dat het Nederlandse arbeidsrecht gaat gelden voor het Nederlandse personeel en dat Ryanair stopt “met schijnzelfstandigheid en het verplicht laten emigreren van haar werknemers”.

Lees ook: Stewardess bij Ryanair: 19.000 euro per jaar

De vakbond laat desgevraagd weten niet verrast te zijn door de aankondigingen, die vanaf 5 november van kracht worden:

“Dit is standaard Ryanair-retoriek: angst zaaien. Ze hebben er in Europa vaker mee gedreigd, maar het nog nooit doorgezet. De aankondiging geeft aan wat voor bedrijf het is en hoe het aankijkt tegen de rechten van het personeel.”

FNV Luchtvaart-bestuurder Asmae Hajjari stelt dat Ryanair dit “enkel en alleen doet om zich niet te hoeven houden aan werknemersrechten.” De vakbond zegt de sluiting niet te accepteren en er alles aan te gaan doen om dit te voorkomen.

FNV Luchtvaart zegt niet ingelicht te zijn over de plannen van Ryanair voor de wintersluiting van de Eindhovense standplaats. Volgens Hajjari staat het besluit haaks op de strategie van Ryanair in Nederland. “Ryanair zal moeten aantonen wat de nut en noodzaak is van dit besluit tot sluiting, zoals elk bedrijf dat een sluiting aankondigt.”

‘Hand en tand verzetten’

In een aanvullend persbericht schrijft VNV zich ook “met hand en tand” te verzetten tegen het sluiten van de standplaats. Volgens de vakbond werken er 49 piloten voor Ryanair op de luchthaven in Eindhoven. Volgens FNV Luchtvaart zijn ook nog 98 cabinemedewerkers werkzaam. Het is nog onbekend wat de gevolgen voor deze werknemers zijn.

Ryanair-topman Michael O’Leary zegt in een persbericht: “We verwachten onze piloten vacatures bij andere basissen aan te bieden maar, omdat we een groot overschot aan winter-cabinepersoneel hebben, verkennen we ook onbetaald verlof en andere opties om het baanverlies onder cabinepersoneel te beperken.”

Volgens Ryanair zijn de stakingen aangewakkerd door “werknemers van concurrenten”. O’Leary zegt hierdoor “bescheiden wintermaatregelen” te moeten nemen.

Naast de luchthaven in Eindhoven, waar het bedrijf vier vliegtuigen heeft, wordt ook de standplaats in het Duitse Bremen gesloten. In Niederrhein zullen nog drie vliegtuigen overblijven. Dat waren er eerst vijf.

Correctie 01/10/2018: De sluiting van de Ryanair standplaats op Eindhoven Airport is tijdelijk en heeft in ieder geval betrekking op het winterseizoen. Het bericht is aangepast.