Referendum

Macedoniërs boycotten referendum, Zaev gaat door

Referendum

Macedoniërs hebben zondag ingestemd met een naamswijziging van hun land in ‘Republiek Noord-Macedonië’, maar het lage opkomstcijfer bij het referendum – 37 procent waar 50 procent nodig was – geeft de regering van premier Zaev een erg klein draagvlak om de ‘historische’ deal met Griekenland te voltooien.

Ondanks de boycot van het referendum interpreteerden Zaev én EU-uitbreidingscommissaris Hahn de uitslag zondagavond als teken om verder te gaan op de ingeslagen weg. Macedonië zal EU- en NAVO-lid worden”, verklaarde Zaev.

Om de naamsverandering te bekrachtigen, is een grondwetswijziging nodig. Dat vereist een twee derde meerderheid in het parlement. Als Zaev geen parlementaire meerderheid krijgt voor de naamsverandering, zei hij het uitschrijven van nieuwe verkiezingen te overwegen. „Er is geen alternatief”, aldus Zaev.

Zelfs als de Macedoniërs er onder elkaar uitkomen, kan verzet in Griekenland nog voor problemen zorgen. Het Griekse parlement moet dan begin volgend jaar goedkeuring verlenen aan het akkoord. De nationalistische coalitiepartners van premier Tsipras dreigden de regeringscoalitie op te blazen indien er een stemming komt.