Man Nobelprijs-jurylid veroordeeld tot twee jaar cel voor verkrachting

Aantijgingen van seksueel wangedrag leidden tot een crisis binnen het Zweedse Nobelcomité. Arnault is getrouwd met een van de juryleden van de Nobelprijs voor Literatuur.

Arnault betreedt de rechtszaal voor een verhoor.
Arnault betreedt de rechtszaal voor een verhoor. Foto Jonathan Nackstrand/AFP

De Frans-Zweedse fotograaf Jean-Claude Arnault is maandag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van een vrouw in 2011. Ook moet hij 115.000 Zweedse kroon (ruim 11.000 euro) schadevergoeding aan haar betalen. Geruchten over seksueel wangedrag door Arnault, de echtgenoot van een jurylid van de Nobelprijs voor Literatuur, leidden eerder dit jaar tot een crisis binnen het Zweedse Nobelcomité.

Vorig jaar november kwam Arnault in opspraak toen achttien vrouwen hem in de Zweedse krant Dagens Nyheter beschuldigden van seksueel wangedrag. Hij zou hen hebben aangerand of verkracht. Arnault is getrouwd met Katarina Frostenson, jurylid van de Nobelprijs voor Literatuur. Ook had hij zelf nauwe banden met de Zweedse Academie, die jaarlijks de Nobelprijswinnaar voor de Literatuur kiest. Arnault ontving onder meer financiële steun voor culturele projecten van het instituut.

Naar aanleiding van het schandaal besloot de Zweedse Academie de Nobelprijs voor Literatuur dit jaar niet uit te reiken. Ook stapten meerdere juryleden op. Dit is hoogst ongebruikelijk, omdat leden van de jury normaal gesproken voor het leven benoemd worden. Ook juryvoorzitter Sara Danius legde haar functie neer.

Lees meer: Reputatieschade voor een onberispelijk instituut

Namen gelekt

Arnault kwam al eerder in opspraak toen bleek dat hij jarenlang de namen van winnaars van de Nobelprijs had gelekt. Zijn vertrouwelingen konden de gevoelige informatie gebruiken in gokkantoren.

De fotograaf heeft de aantijgingen over het seksueel misbruik altijd ontkend. Eerder zei hij dat hij in hoger beroep zou gaan als hij veroordeeld zou worden. De veroordeling van Arnault komt op dag van de bekendmaking van de eerste Nobelprijswinnaar van 2018. James Allison en Tasuku Honjo krijgen de Nobelprijs voor de Geneeskunde.

Twitter avatar patrickgaley Patrick Galey The jailing of Jean-Claude Arnault comes about 30 mins before the #Nobel committee is due to announce its first prize of the year. Timing.

Correctie (12 oktober 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Frostenson opstapte. Dat is niet het geval. Het bericht is aangepast.