‘Iran voert vergeldingsactie uit op Oost-Syrië na aanslag’

De represailles leiden tot verdere verwarring over wie nu verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag op een militaire parade, waarbij zeker 24 mensen om het leven kwamen.

Beeld dat naar buiten is gebracht door de Iraanse Revolutionaire Garde van een ballistische raket die maandagochtend werd afgevuurd.
Beeld dat naar buiten is gebracht door de Iraanse Revolutionaire Garde van een ballistische raket die maandagochtend werd afgevuurd. Foto AP

Iran zegt maandag dat het raketaanvallen heeft uitgevoerd op militanten in Oost-Syrië als vergelding voor de recente aanslag op een militaire parade waarbij zeker 24 mensen om het leven kwamen. Het Iraanse staatspersbureau IRNA schrijft dat “veel terroristen” zijn omgekomen bij de vergeldingsactie, die werd uitgevoerd met ballistische raketten. Syrische staatsmedia hebben de aanval nog niet bevestigd, schrijft persbureau AP.

Iraanse staatstelevisie liet beelden zien van raketten die uit het westen van Iran werden afgevuurd, over Irak trokken en vervolgens neerkwamen in de buurt van de Syrische stad Abu Kamal. De regio rond de plaats is overwegend in handen van het Syrische regime en de Koerdische YPG, maar strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben daar ook nog gebied bezet.

Lees ook: Relatie Iran op scherp na aanslag

Schutters, gekleed als Iraanse militairen, openden op 22 september het vuur tijdens een parade in de stad Ahvaz. Naast de 24 doden raakten ook meer dan 60 mensen gewond.

Delft

IS eiste de verantwoordelijkheid op en bracht beelden naar buiten van de vermeende daders, maar zij spreken daarin niet hun loyaliteit uit voor de terreurgroep. De aanslag werd ook opgeëist door een man die zei te spreken namens de groepering ASMLA (Arabische strijdbeweging voor de bevrijding van Ahvaz). De in Delft gevestigde organisatie nam vervolgens afstand van die verklaring.

Columnist Lofti El Hamidi ging langs bij ASMLA in Delft: Bij het hoofdkantoor van een terreurgroep

De Iraanse represailles leiden tot verdere verwarring over wie nu verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag. Iraanse staatsmedia zeggen dat bij de vergeldingsactie zowel IS-militanten als Ahvazi-separatisten het doelwit waren. Zover bekend hebben deze groeperingen echter nooit samengewerkt en zitten er momenteel ook geen Ahvazi-militanten in Oost-Syrië.

De aanslag zette de verhoudingen tussen Nederland en Iran op scherp. Volgens Teheran biedt het Westen onderdak aan dissidenten die verantwoordelijk waren voor de bloedige aanval op de militaire parade.