Historische deal over Macedonië onzeker na lage opkomst referendum

Naamsverandering

Een grote meerderheid van de kiezers lijkt zondag in een referendum in Macedonië gestemd te hebben voor een akkoord dat de naam van het land zou veranderen in ‘Republiek Noord-Macedonië’. Maar het lage opkomstcijfer – 36 procent – geeft de regering van de sociaal-democratische premier Zoran Zaev een kleiner dan gewenst draagvlak voor een historische deal die een 27 jaar durend dispuut met Griekenland moet beëindigen. Met 74 procent van de stemmen geteld, bedroeg het aantal ‘voor’-stemmers 91 procent.

Griekenland ziet in de naam ‘Macedonië’ een territoriale claim op de Griekse regio met dezelfde naam en blokkeerde tot nu toe het pad van Skopje richting NAVO en EU-toetreding. In juni kwamen Zaev en zijn Griekse collega Alexis Tsipras overeen dat Athene na een naamsverandering niet langer dwars zou liggen.

Zaev noemde de uitslag van het referendum, dat niet bindend is, zondagavond „een succes voor Europees Macedonië”. Maar om de naamsverandering te bekrachtigen, is grondwetswijziging nodig. Dat vereist een tweederde meerderheid in het parlement en dus de steun van minstens negen oppositieleden. De lage opkomst verzwakt de onderhandelingspositie van Zaev bij pogingen volksvertegenwoordigers voor de deal te winnen. De meest opgemerkte voorstanders van een boycot waren leden van een kleine pro-Russische politieke partij.