Reacties op het overlijden van Charles Aznavour (94)

De Franse president Emmanuel Macron roemt op Twitter zijn “unieke uitstraling”. Aznavour overleed maandag op 94-jarige leeftijd.

Foto Joel Saget/AFP

Het overlijden van de Franse zanger Charles Aznavour, wereldberoemd door zijn chansons als La Bohème, maakt wereldwijd veel reacties los. De Franse president Emmanuel Macron roemt op Twitter zijn “unieke uitstraling” en de Franse minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, noemt hem “de belichaming van de Franse geest”. Aznavour overleed maandag op 94-jarige leeftijd in zijn huis in de Alpilles, in het zuiden van Frankrijk.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron Profondément français, attaché viscéralement à ses racines arméniennes, reconnu dans le monde entier, Charles Aznavour aura accompagné les joies et les peines de trois générations. Ses chefs-d’œuvre, son timbre, son rayonnement unique lui survivront longtemps.
Lees onze necrologie: Grootse zanger van hartverscheurende chansons

De Armeense premier Nikol Pasjinian noemt Aznavour “een uitzonderlijke zoon van het Armeense volk” en zijn overlijden een “enorm verlies voor de hele wereld”, aldus persbureau AFP. Aznavour had Armeense ouders en werd in 1924 geboren in Parijs. Hij wordt gezien als een van de beste Franse zangers aller tijden en verkocht meer dan honderd miljoen platen in tachtig landen. De Fransman componeerde ruim 1.400 chansons, vaak over de liefde en vergane tijd.

‘Een van de grootste stemmen’

Voormalig premier van Frankrijk Manuel Valls schrijft op Twitter dat met het overlijden van de zanger “een van de grootste stemmen van het Franse lied” is heengegaan. Aznavour was nog actief als zanger, in maart had hij nog opgetreden in Amsterdam. Onlangs was hij teruggekomen van een tournee in Japan, en werd hij gedwongen om deze zomer concerten te annuleren vanwege een gebroken arm na een valpartij.

Twitter avatar manuelvalls Manuel Valls Avec Charles Aznavour c’est l’une des plus grandes voix de la chanson française qui s’éteint. C’est aussi un destin hors du commun, celui d’un fils d’immigré arménien devenu l’un des plus grands, des plus beaux symboles du rayonnement français. Adieu l’artiste, et merci.

De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo noemt het overlijden van Aznavour “ongelooflijk verdrietig” en schrijft dat “deze Parijzenaar een icoon van het Franse lied is geworden”. De Franse DJ Snake, onder andere bekend van het nummer Lean on met Major Lazer, schrijft op Twitter: “Vaarwel meneer Charles Aznavour”. Tegen de Franse krant Le Monde zegt chansonnière Mireille Mathieu: “Zijn liedjes zijn tijdloos en blijven geëtst in onze herinneringen.”

Twitter avatar djsnake DJ SNAKE Définitivement en haut de l’affiche… Au revoir Monsieur Charles Aznavour.

‘Veelzijdig kunstenaar’

“Een man van vele verhalen”, noemt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker de Franse zanger in een verklaring.

“Hij heeft een hele generatie geïnspireerd en geeft een prachtig beeld van Frankrijk als gastland van internationale culturele invloed. Decennia lang, en tot zijn laatste adem, heeft deze grote veelzijdig kunstenaar, zanger-componist en acteur, ons leven verrijkt voor ons grootste plezier.”

Ook in Nederland wordt veel gereageerd op het overlijden van de Franse zanger.

Twitter avatar LeoBlokhuis Leo Blokhuis Ach, de grote Aznavour overleed op zijn 94e. Deze, zo mooi.
L’Amour c’est comme un jour.
https://t.co/j7PSBmkBHN

 

Twitter avatar gerardekdom Gerard Ekdom De grote Charles Aznavour overleden… ben opgegroeid met zijn stem! Grootste chansonnier ooit! 😢 https://t.co/objxEasJxI

 

 

Twitter avatar eddy_terstall Eddy Terstall Aznavour overleden. Dan is dus niemand onsterfelijk.