Eredivisie

Van Persie redt Feyenoord opnieuw in de slotfase, ook Ajax en koploper PSV winnen

Vorige week tegen FC Utrecht scoorde Robin van Persie vlak voor tijd en bezorgde zijn club daarmee de overwinning. Zondag, in de thuiswedstrijd tegen Vitesse, maakte de 35-jarige aanvoerder van Feyenoord opnieuw het winnende doelpunt. In de 88ste minuut schoot Van Persie raak uit een vrije trap: 2-1.

Smetje op zijn optreden was de rode kaart die Van Persie in blessuretijd kreeg voor een tackle op de enkels van Max Clark. In de laatste seconden werd ook Danilho Doekhi van Vitesse met twee keer geel van het veld gestuurd. Diens ploeggenoot Thomas Bruns had eerder al rood gekregen. Tijdens de wedstrijd brak spits Tim Matavz van Vitesse zijn linker onderbeen na een duel om de bal met Eric Botteghin.

Door de zege op Vitesse houdt Feyenoord gelijke tred met Ajax, dat zaterdag met 2-0 won van Fortuna Sittard. Ajax dankte de overwinning aan goals van Kasper Dolberg en Hakim Ziyech, en aan reddingen van doelman André Onana.

Drie dagen voor het duel met Bayern München in de Champions League moest Ajax het doen zonder Frenkie de Jong (kuitblessure). Daar stond de terugkeer van Matthijs de Ligt tegenover, de verdediger die vooral in de verloren topper tegen PSV node werd gemist.

Ondanks het surplus aan kwaliteit had Ajax moeite om Fortuna Sittard onder druk te zetten en kansen te creëren. Maar na de rust had de Deense spits Dolberg, terug van langdurig blessureleed en de vervanger van Klaas-Jan Huntelaar, slechts vier minuten nodig om te scoren. Ajax verzuimde daarna door te drukken, doelman Onana voorkwam de gelijkmaker en Ziyech besliste het duel: 0-2.

PSV won ook de zevende competitiewedstrijd van dit seizoen. De koploper versloeg hekkensluiter NAC in Breda: 0-2. PSV speelde voor rust slordig en dwong geen serieuze kansen af. Direct na de rust bezorgde verdediger Angeliño de bal bij spits Luuk de Jong, die zijn vijfde competitiedoelpunt maakte. In blessuretijd besliste invaller Donyell Malen het duel. (NRC)