Dino S. en Donald G. aangehouden voor liquidaties Endstra en Mieremet

S. zit al een levenslange gevangenisstraf uit voor het opdracht geven tot meerdere huurmoorden. G. werd opgepakt in Spanje.

Een rechercheur verricht in 2004 sporenonderzoek op de plek in Amsterdam waar even eerder Willem Endstra is doodgeschoten.
Een rechercheur verricht in 2004 sporenonderzoek op de plek in Amsterdam waar even eerder Willem Endstra is doodgeschoten. Foto Marcel Antonisse/ANP

De reeds tot levenslang veroordeelde crimineel Dino S. is maandag in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de liquidaties van Willem Endstra en John Mieremet. Een andere verdachte, Donald G., is in het Spaanse Alicante gearresteerd. Hij zou alleen iets met de dood van vastgoedhandelaar Endstra te maken hebben gehad. Dat meldt de politie.

Lees hier meer over de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld: De Neus, 35 jaar misdaad

Justitie ziet S. (57) als criminele partner van Willem Holleeder, tegen wie momenteel een rechtszaak loopt voor het opdracht geven tot meerdere huurmoorden, waaronder die op Endstra en Mieremet. Die eerste werd in mei 2004 doodgeschoten, nadat hij eerst een tijd was afgeperst door Holleeder. Het Openbaar Ministerie denkt dat ook S. aan de afpersing meedeed. Anderhalf jaar na Endstra vond ook Mieremet de dood, toen een huurmoordenaar hem in Thailand neerschoot.

S. werd in 2017 in hoger beroep tot levenslang veroordeeld voor zijn rol in het organiseren van de moorden op drugshandelaar Kees Houtman en café-eigenaar Thomas van der Bijl in 2005 en 2006. Die veroordeling, aan het einde van het omvangrijke Passage-proces, volgde op de aanvankelijke vrijspraak van S.

Driemanschap

Dino S. en Donald G. waren goede contacten van Stanley Hillis, die in 2011 is vermoord. Bij het OM leeft al veel langer de gedachte dat Hillis, Holleeder en Dino S. betrokken waren bij de moord op Endstra. De vastgoedbaron vertelde in het jaar voor zijn overlijden in vertrouwen aan de recherche dat hij werd afgeperst door Holleeder. Volgens Endstra maakte de Neus deel uit van een driemanschap waartoe dus ook Hillis en Dino S. behoorden.

Lees hier meer over de zaak tegen de moordenaars van Endstra: Aan de verdachten hangt een luchtje, maar dat is geen bewijs

De moord op Endstra is vrijwel zeker uitgevoerd door Namik Abbasov, een Rus die na zijn aanhouding in 2012 stierf in zijn cel aan een hersenbloeding. Voor zijn dood noemde Abbasov tegenover een rechercheur de naam van Donald G. als contactpersoon.

Uit onderzoek van de politie naar de moord op Endstra is gebleken dat Abbasov contact had met een aantal Turkse Nederlanders uit Alkmaar. Zij zijn vervolgd voor de moord op Endstra maar uiteindelijk vrijgesproken, een uitspraak waartegen hoger beroep is aangetekend. Saillant detail is dat Abbasov en twee van de andere verdachten in Thailand waren op het moment dat John Mieremet daar in november 2005 werd doodgeschoten.

Nederland gaat Spanje vragen om de uitlevering van de 54-jarige G. De advocaten van S. en G. en het OM waren maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.