De kwetsbare plekken van de coalitie worden zichtbaar

De Haagse Stemming Vandaag is een hoorzitting in de Tweede Kamer over de overheid als schuldeiser.

Goedemorgen! Het beloofde Klimaatakkoord komt maar niet dichterbij. ‘Klussen-Klaas’ Dijkhoff werkt aan een nieuwe VVD. En bij Buitenlandse Zaken vergat een ambtenaar die over vrouwenrechten ging vrouwen te respecteren.

MACHTSBALANS: Een conflict in de coalitie dreigt, na de sceptische analyses over de uitkomsten van de ‘klimaattafels’ van onder meer het CPB. Voor de VVD en het CDA een kans om het op de lange baan te schuiven, D66 en CU zien juist een aanmoediging om snel een ambitieus akkoord te sluiten. Bronnen rond de coalitie gaan er vanuit dat het ‘groenste kabinet ooit’ dit jaar het Klimaatakkoord niet meer sluit. Elders is de coalitie ook kwetsbaar, schrijft columnist Tom-Jan Meeus. In de Eerste Kamer bijvoorbeeld: de bewaking van de fractiediscipline is nu bij drie van de vier coalitiepartijen in handen van fractieleiders die hun vertrek al hebben aangekondigd.

KLUSSEN-KLAAS: Zijn probleemwijkplan is wél doordacht, zei Klaas Dijkhoff in een interview tegen NRC. Daar vertelde de VVD’er over zijn bijgestelde visie: dwingender qua integratie en dus minder liberaal. De ‘kroonprins’ van zijn partij gaat dan ook stug door met zijn bekritiseerde plan om misdrijven twee keer zo zwaar te bestraffen in moeilijke wijken. De komende tijd bezoekt hij deze wijken om te zien waar het misgaat. Columnist Lotfi El Hamidi bezocht vast het Amsterdamse Nieuw-West en zag wat de gevolgen zijn van twee decennia giftig integratiedebat.

MELDPUNT: Een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken nam het niet zo nauw met de vrouwenrechten. Hij maakte zich schuldig aan (seksuele) intimidatie, financieel machtsmisbruik en pesten van ngo-medewerkers, blijkt uit onderzoek van KRO Reporter. Dat terwijl hij juist een project coördineerde om internationale vrouwenrechten te beschermen. Inmiddels is er een meldpunt voor zulke klachten opgetuigd. De ambtenaar in kwestie is overgeplaatst naar een vergelijkbare baan waar hij nog steeds over vrouwenrechten praat en samenwerkt met ngo’s.

WAT WIJ VOLGEN: Militairen, politieagenten, leraren en zorgmedewerkers protesteren morgen samen in Den Haag. De krachten worden gebundeld om te demonstreren tegen de afschaffing van de dividendbelasting. Men ziet die miljarden liever naar de publieke sector stromen. Morgen is ook het debat over de Nederlandse steun aan onder meer rebellengroep Jabhat al-Shamiya, volgens het OM extremistisch. In onze podcast Haagse Zaken vast een voorbeschouwing: had Nederland verwacht de handen niet vies te maken in de Syrische burgeroorlog?

QUOTE VAN DE DAG:

“Soms word ik, vanwege mijn huwelijk en carrière, behandeld als vreemdeling in eigen land. En dan vraag ik me af: wie bepaalt dat eigenlijk? Wie de Nederlandse vreemdeling is, en wie niet?”

Sigrid Kaag (D66) hield zondag de Abel Herzberglezing over het gevaar van ‘tribaal identiteitsdenken’. Verder riep de minister op om niet stilzwijgend weg te kijken als de democratische rechtstaat wordt ondermijnd.