In beeld

Puin, wateroverlast en reddingsacties in Sulawesi

Het Indonesische eiland Sulawesi werd vrijdag getroffen door een reeks aardbevingen, de zwaarste had een kracht van 7,5. Er volgde een tsunami met een geschatte hoogte van tussen de 1,5 en 3 meter. Ziekenhuizen zijn overvol met honderden gewonden. Huizen langs de kust zijn weggevaagd. Het dodental wordt geschat op ruim 1200, autoriteiten vrezen dat het zal oplopen tot in de duizenden.
Drie mannen dragen het lichaam van een familielid naar een ziekenhuis in Palu, de zwaar getroffen stad aan de noordwestelijke kant van Sulawesi. De stroom is daar uitgevallen en er dreigt een voedsel- en watertekort.
Foto Bay Ismoyo/AFP
Een vrouw wacht een evacuatievliegtuig op luchthaven Mutiara nabij Palu.
Foto Hafidz Mubarak/Reuters
Een ingestorte moskee in Palu. De Europese Commissie heeft 1,5 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar gesteld, maar veel gebieden zijn nog onbegaanbaar.
Foto Adek Berry/AFP
Het lichaam van een slachtoffer aan de verwoeste kust van Palu. De Indonesische rampendienst is bang dat de schade in Donggala nog veel groter is uitgevallen dan in Palu. Donggala is de kustplaats die het dichtste bij het epicentrum van de beving ligt. Over de situatie hier hebben de hulpdiensten zondag nog maar weinig informatie.
Foto Wilander/EPA
Reddingswerkers halen de 15-jarige Nurul Istikharah uit de overblijfselen van haar huis in Palu. Onder het puin hoorden ze mensen om hulp roepen. Nurul zat er vast tussen haar overleden moeder en nichtje.
Foto Arimacs Wilander/AP
Op het eiland Sulawesi wonen ruim zeventien miljoen mensen. Het grootste deel van de bevolking is islamitisch. Bij moskeeën die niet verwoest zijn kwamen mensen bijeen om te bidden na de aardschokken.
Foto EPA
Overlevenden wachten op hun evacuatie bij het vliegveld van Mutiara.
Foto Hafidz Mubarak/Reuters
Op videobeelden op sociale media is te zien hoe de tsunami auto's, gebouwen en losse objecten wegspoelde. Palu ligt aan een smalle baai, waardoor de tsunami sterker werd voor hij aan wal raakte.
Foto Wilander/EPA
Een Indonesische man en zijn dochter overleefden de natuurramp. Ze zijn samen in een kamp in de open lucht omdat binnenblijven door mogelijke naschokken nog te gevaarlijk is.
Foto Mast Irham/EPA
Bij het militaire ziekenhuis in Palu wordt de zorg ook in de open lucht verleend.
Foto Mast Irham/EPA
Inwoners van Sulawesi halen brandstof uit de opslagtank van een benzinestation.
Foto Muhammad Adimaja/Reuters
Een man tilt een doos uit een zwaar beschadigd winkelcentrum. Persbureau AP maakt melding van plunderingen in de winkels van Palu.
Foto Muhammad Adimaja/Reuters
De ziekenhuizen in het getroffen gebied zijn overvol. Voor zover mogelijk is worden de zwaargewonden geëvacueerd voor behandeling.
Foto Hafidz Mubarak/Reuters
Mensen halen brandstof uit een tankwagen.
Foto Muhammad Adimaja/Reuters
Indonesische reddingswerkers dragen een slachtoffer weg uit een ingestort restaurant in Palu. Haar voet moest tijdens de reddingsactie worden afgezet.
Foto Mast Irham/EPA
Een man zoekt naar zijn bezittingen tussen het puin van zijn huis in Palu.
Foto Bay Ismoyo/AFP
Indonsesische soldaten verlenen medische zorg aan baby's buiten een militair ziekenhuis in Palu.
Foto Mast Irham/EPA