Rebellengroep ontkent terugtrekking uit gedemilitariseerde zone

Eerder op de dag meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten juist dat de rebellengroep wel al was begonnen.

Een Russische militair staat bij een oversteekplaats in het oosten van de provincie Idlib. De eerste rebellengroep is zondag begonnen met de terugtrekking uit de gedemilitariseerde zone.
Een Russische militair staat bij een oversteekplaats in het oosten van de provincie Idlib. De eerste rebellengroep is zondag begonnen met de terugtrekking uit de gedemilitariseerde zone. Foto George Ourfalian/AFP

De rebellengroep Failaq al-Sham ontkent te zijn begonnen met het terugtrekken uit de gedemilitariseerde zone in het Syrische Idlib. Dat meldt persbureau AP zondag op basis van een verklaring van de rebellengroep. In de verklaring schrijven ze dat ze zich niet zullen terugtrekken. Eerder op de dag meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten juist dat de rebellengroep wel al was begonnen. Turkije en Rusland sloten twee weken geleden een akkoord over het instellen van een gedemilitariseerde zone om gevechten tussen het regime en de rebellen te voorkomen.

Lees meer over het Russisch-Turks akkoord: toch geen aanval op Idlib

Failaq al-Sham, de derde grootste rebellengroep in het gebied, benadrukte in de verklaring dat al hun zware wapens niet in de buurt van de frontlinie zijn. Behalve onduidelijkheid over de positie van Failaq al-Sham, is het vooralsnog ook niet bekend wat de sterkste rebellengroep, Hayat Tahrir al-Sham, gaat doen. De groep, tot voor kort gelieerd aan Al-Qaeda, wil niets weten van een wapenstilstand en heeft zich nog niet officieel uitgelaten over het akkoord.

Donderdag liet een Syrische oppositiefunctionaris aan persbureau Reuters weten dat Hayat Tahrir al-Sham zich aan het akkoord gaat houden, zonder dit officieel bekend te maken. De rebellengroep was niet aanwezig toen het akkoord werd gesloten.

Akkoord

De Turkse president Erdogan en zijn Russische ambtsgenoot Poetin sloten het akkoord medio september na weken van diplomatiek overleg. In Idlib wonen zo’n drie miljoen mensen en de provincie is het laatste grote bolwerk van de rebellen. Om een grootschalig offensief af te wenden, spraken de twee landen af een gedemilitariseerde zone op te richten van vijftien tot twintig kilometer breed. Officieel mogen de gematigde groepen blijven maar moet Hayat Tahrir al-Sham al hun zware wapens weghalen uit de zone.

Turkije moet ervoor zorgen dat de rebellen de afspraken naleven en Rusland gaat erop toezien dat het regime geen aanvallen uitvoert. De twee landen gaan gezamenlijk patrouilles uitvoeren. Het is de bedoeling dat de zone 15 oktober gereed is.