Dodental natuurramp Sulawesi opgelopen tot ruim 1.200

Autoriteiten vrezen dat het dodental zal oplopen tot in de duizenden. Delen van de kustlijn zijn weggevaagd en ‘overal liggen lijken’.

Slachtoffers van de aardbeving en tsunami liggen voor een ziekenhuis in Palu.
Slachtoffers van de aardbeving en tsunami liggen voor een ziekenhuis in Palu. Foto Muhammad Adimaja/Reuters

Het dodental van de aardbevingen en tsunami die vrijdag het Indonesische eiland Sulawesi troffen, is opgelopen tot 1.203. Dat meldt de Indonesische nieuwssite Kumparan zondagavond op basis van een telling door de nationale politie. De rampenbestrijdingsdienst meldde zondag tijdens een persconferentie dat het getroffen gebied aanzienlijk groter blijkt te zijn dan aanvankelijk werd gedacht, schrijven de persbureaus Reuters en AFP. Gevreesd wordt dat het dodental nog sterk zal oplopen

Bekijk ook deze fotoreeks: Puin, wateroverlast en reddingsacties in Sulawesi

Reddingswerkers zijn bezig om mensen onder het puin vandaan te halen. Een reeks aardbevingen waarvan de sterkste een kracht had van 7,5, werd gevolgd door een grote tsunami met golven van wel zes meter hoog vrijdag. Zaterdag stond het officiële dodental nog op 420.

President Joko Widodo is momenteel in Palu, de zwaar getroffen stad aan de noordwesterlijke kant van Sulawesi. De stroom is daar uitgevallen en er dreigt een voedsel- en watertekort. Op verschillende plekken zijn bewoners inmiddels begonnen met het plunderen van winkelcentra. Ziekenhuizen zijn overvol met honderden gewonden. Autoriteiten hebben overlevenden geadviseerd niet terug hun huizen in te gaan en buiten te slapen voor het geval dat nieuwe aardbevingen volgen.

Sulawesi is zwaar getroffen door het natuurgeweld vrijdag:

‘Overal lijken’

Ook kwamen zeker 11 mensen om het leven in het vissersplaatsje Donggala, dat noordelijker ligt nog dichterbij het epicentrum. Bruggen en wegen zijn vernietigd, waardoor het gebied voor hulpdiensten lastig te bereiken is. Vermoedelijk zal het dodental rond Donggala een stuk hoger liggen. Een ooggetuige zegt tegen The Jakarta Post dat hele delen van de kustlijn zijn weggevaagd en “overal lijken liggen”. Een woordvoerder van de Indonesische rampenbestrijdingsdienst deelt op Twitter beelden van de schade:

Voor zover bekend waren er zeker 71 buitenlanders in het gebied tijdens de natuurramp. De meesten zijn inmiddels geëvacueerd, maar autoriteiten zoeken onder meer nog naar drie vermiste Fransen. Vicepresident Jusuf Kalla waarschuwde zaterdag al dat het totale aantal slachtoffers kan oplopen tot in de duizenden. Volgens het Rode Kruis zijn in totaal meer dan 1,6 miljoen mensen getroffen door de natuurramp.

Indonesië bevindt zich op de zogenoemde Pacifische Ring van Vuur, een gebied waar regelmatig zware aardbevingen of vulkaanuitbarstingen plaatsvinden. Een tsunami die in 2004 de provincie Atjeh op het eiland Sumatra trof, eiste meer dan 226.000 levens.

Via social media hebben bewoners beelden gedeeld van de tsunami die het strand en gebouwen langs de kust wegvaagt: