‘Wij koken lekkerder dan onze ouders’

‘Onze moeder heeft nachtdienst en heeft vaak de neiging om biefstuk en patat op tafel te zetten”, zegt Ishak Özdemir (17). „Onze vader kookt altijd spaghetti met aubergine en tomaat. Dus wij gaan koken vanavond.”

Daar zullen jullie ouders wel blij mee zijn.

Merve (19): „We zijn nogal veeleisend. We koken gewoon lekkerder.”

Dus wat wordt het?

„Rijstsalade met munt, peterselie en granaatappel. Oh, de granaatappel zijn we vergeten bij de Turkse winkel. Daar kopen we altijd groente en fruit. We hebben er ook mangochutney gekocht, maar dat hadden we niet echt nodig.”

Waarom zijn jullie in de Albert Heijn?

Ishak: „Voor de amandelmelk.” Merve: „Hij is lactose-intolerant.” Ishak: „Amandelmelk is lekkerder dan sojamelk. Sojamelk heeft veel meer een eigen smaak. Amandelmelk smaakt gewoon naar melk, maar dan wat notiger.”

Koken jullie vaker samen?

Merve: „Eerst wel, maar nu studeer ik in Tilburg, internationaal recht. Ishak woont nog thuis.”

Jullie lijken een goede band te hebben.

Ishak: „Ja, klopt. Mijn theorie: we zijn nooit gescheiden. Zij is twee jaar ouder, maar ik mocht nooit minder dan zij.” Merve: „We gingen elke zomer naar familie in Turkije. Zeventien jaar lang. Dat waren altijd lange vakanties. Dan ben je wel op elkaar aangewezen.” Ishak: „We waren daar elkaars enige vrienden.”