Rellen in Barcelona in aanloop naar verjaardag omstreden referendum

Circa zesduizend separatisten raakten slaags met de politie. Veertien mensen raakten gewond en zes werden gearresteerd.

Catalaanse politieagenten zijn door separatistische betogers besmeurd met felgekleurd poeder.
Catalaanse politieagenten zijn door separatistische betogers besmeurd met felgekleurd poeder. Foto Enric Fontcubierta/EPA

Een demonstratie van zesduizend Catalaanse separatisten in Barcelona is zaterdag uitgelopen op rellen met de politie. Daarbij zijn zeker veertien gewonden gevallen, meldt persbureau AP. Zes mensen zijn opgepakt. De ongeregeldheden vonden plaats aan de vooravond van de eerste verjaardag van het omstreden Catalaanse afscheidingsreferendum.

Lees ook: ‘Lintjesoorlog’ voedt de onrust in het diep verdeelde Catalonië

De onlusten braken volgens de Spaanse krant El País uit toen de Catalaanse regionale politie de weg versperde voor de separatisten. Die waren onderweg naar een protest van de Spaanse nationale politie. Circa tweeduizend agenten herdachten het politie-ingrijpen bij het referendum op 1 oktober vorig jaar, dat volgens de landelijke regering in Madrid illegaal was.

Toen de separatistische demonstranten niet bij de betoging van de nationale politie konden komen, richtten ze hun woede op de regionale agenten. Ze gooiden met eieren en andere projectielen naar het politiecordon. Ook wierpen ze felgekleurd poeder op de agenten. Die reageerden door de demonstranten te slaan met wapenstokken. Volgens de Catalaanse autoriteiten raakte één agent gewond.

‘Rust en kalmte’

De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, riep op een Catalaanse radiozender op de rust te bewaren. “Ik pleit voor rust en kalmte”, zei ze volgens persbureau AP. “Deze stad heeft altijd ieders recht op vrije meningsuiting verdedigd.”

De referendumcrisis in Catalonië eindigde vorig jaar niet in de daadwerkelijke afscheiding van de autonome regio. De Catalaanse regering werd door Madrid afgezet, ministers werden opgepakt en separatistenleider Carles Puigdemont vluchtte naar het buitenland.

In de tussentijd zijn de spanningen tussen voor- en tegenstanders van Catalaanse zelfstandigheid er niet minder op geworden. Eerder deze maand gingen nog een miljoen separatisten de straat op. Ze eisten vrijlating van de Catalaanse politici die het referendum organiseerden.