Musk moet weg als president-commissaris bij Tesla

Dit is bepaald in een schikking die Elon Musk en Tesla zaterdag troffen met beurswaakhond SEC. Er moet ook 40 miljoen dollar boete betaald worden. Elon Musk mag wel aanblijven als bestuursvoorzitter.

Elon Musk.
Elon Musk. Foto PETER PARKS / AFP

Elon Musk moet opstappen als president-commissaris bij Tesla. Dat is bepaald in een schikking die Tesla, Musk en de beurswaakhond SEC hebben getroffen naar aanleiding van de rechtszaak rondom omstreden tweets van Musk, meldt persbureau Reuters.

In de schikking is ook bepaald dat zowel Tesla als Musk een boete van twintig miljoen dollar moeten betalen, ruim zeventien miljoen euro. Van dit geld zouden de mensen gecompenseerd worden die gedupeerd raakten vanwege de aankondiging van Musk op Twitter dat hij Tesla van de beurs zou halen. Musk mag wel aanblijven als bestuursvoorzitter van de elektrische automaker.

Lees ook: Musks truc: afleiden met spektakel.

Eerste voorstel schikking afgewezen

Na de aankondiging van Musk in augustus zakte het aandeel van Tesla binnen enkele uren dertien procent tot een bedrag van 270 dollar. Later zei de topman dat hij de aandelen voor 420 dollar per stuk weer zou terugkopen, in plaats van de 360 dollar die ze op dat moment waard waren. Even schoot de beurswaarde van de aandelen weer omhoog.

Beurswaakhond SEC had Musk en Tesla aangeklaagd met de beschuldiging dat de aankondigingen die Musk had gedaan in augustus niet op feiten berust waren. Volgens SEC was de 420 dollar een verwijzing naar 4/20, een in de Verenigde Staten algemeen gebruikte verwijzing naar marihuana. De chaos die op de aankondigingen volgde had volgens SEC investeerders schade berokkend. Musk ontkende de beschuldigingen en zei dat hij altijd in het belang van de investeerders had gehandeld.

The New York Times schrijft dat er woensdag al een voorstel tot schikking op tafel lag, dat donderdag door Musk werd afgeslagen. De topman van Tesla zou bang zijn geweest dat een schikking toekomstige mogelijkheden om geld van investeerders aan te trekken in de weg zou staan. Het is onduidelijk waarom Musk zo snel van gedachten is veranderd.

Lees ook: Welkom in de ‘productiehel’ van de Tesla model 3.

Musk moet binnen vijfenveertig dagen opstappen als president-commissaris en mag zeker drie jaar niet opnieuw aantreden in die functie. Tesla moet twee nieuwe onafhankelijke directeuren in haar bestuur benoemen. Daarmee is Tesla nog niet van SEC af; er loopt nog een onderzoek naar de beweringen die Tesla in het verleden maakte over productiedoelen.

Correctie (30 september 2018): in een eerdere versie werden de termen president-commissaris en bestuursvoorzitter door elkaar gehaald, dit is gecorrigeerd.