Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Fokke & Sukke mogen dan op dinsdag 25 september 5.000 extra kranten verkocht hebben, en overal in het land zijn toegejubeld, in onze inbox zongen ook een aantal anders gebekte brievenschrijvers. Zij vonden het niet zo grappig dat voor één dag alle foto’s waren vervangen door cartoons met de eend en de kanarie.

„Ik wist van tevoren, dat het wonen in Nederland nadelen met zich mee zou brengen”, schrijft Erik de Boer uit Nisse, „maar dat een redelijk goeie krant zich [...] schuldig maakt aan schromelijke overdrijving waar het de aanbidding van een stelletje flauwe grapjanussen betreft, is nieuw voor me.”

En Eduard van Koolwijk heeft echt zijn best gedaan, maar het lukte hem niet. Of toch wel. Op pagina 2. „Een brede grijns.” Omdat Fokke & Sukke boos zijn omdat ze hash cake verwachtten maar droog brood krijgen toegeworpen. „O jee, vergissing.” De cartoon was van Kamagurka.

Meerdere lezers viel het op dat in deze jubileumkrant al wat de klok sloeg piemels waren. Het besef dat „nieuws door en voor mannen wordt gemaakt” trof Annemiek Wegman hard. Er was in de hele krant slechts één vrouw getekend, columnist Ellen Deckwitz. Ze had „noch een sneetje, noch borsten”. „Als je geen vrouwen mee durft te nemen in je ‘striemende grappen’”, schrijft ze, „dan heeft de tijdgeest je ingehaald”. Ze raadt „de heren aan de wereld niet meer slechts vanuit de studentenvereniging te bekijken”.

Sommige lezers vroegen zich af in dit #MeToo tijdperk bij de makers van Fokke & Sukke wellicht de preutsheid had toegeslagen? Voor Ellen Deckwitz hadden ze het in ieder geval niet hoeven laten. „Ik wilde juist een piemeltje!”, liet ze desgevraagd aan de Ombudsman weten.

chef Opinie