Er gaat niets boven de PM5544

foto
foto Thomas White

‘Het komt en het gebeurt”, zong Martin Buitenhuis van Van Dik Hout ooit. „In zenderruis en testbeeld, en maandagochtendsleur.” Een mooi liedje, ‘Zenderruis & testbeeld’, met een vrij ondoorgrondelijke tekst.

Deze foto werd afgelopen zondag gemaakt in Tampines, een wijk in het oosten van Singapore. Bewoners mochten daar enkele jaren geleden kiezen uit verschillende kleurrijke ontwerpen, en dit vonden ze het mooist. De Philips PM5544 werd kort na de introductie van de kleurentelevisie (eind jaren zestig) ontworpen door de Deen Finn Hendil. Daarmee konden technici het tv-signaal controleren en afstellen. Is de cirkel rond, zijn de lijnen recht? Het testbeeld was vaak te zien als er geen programmering was. Een vertrouwd beeld, een huisvriend.

Er waren andere in gebruik – Duitsland had de Telefunken Funkbetriebskommission, en de BBC was ook eigenzinnig – maar de PM5544 werd het populairste model in grote delen van Europa, Zuid-Amerika, Afrika en Zuid-Azië.

Inmiddels zijn er op veel zenders 24 uur per dag programma’s, en een testbeeld is met modernere technieken niet nodig. Maar nostalgie is blijkbaar ook de Singaporezen niet vreemd.