Dodental aardbevingen en tsunami Indonesië loopt op tot 420

Eerder op zaterdag sprak de rampenbestrijdingsdienst nog van 48 doden. De stad Palu op het eiland Sulawesi is zwaar getroffen.

Het kustgebied rond de stad Palu werd getroffen door de tsunami.
Het kustgebied rond de stad Palu werd getroffen door de tsunami. Foto Basarnas/EPA

Het dodental van de reeks aardbevingen en de tsunami in Indonesië is opgelopen tot 420. Dat heeft de rampenbestrijdingsdienst zaterdagavond bekendgemaakt, meldt de Indonesische nieuwswebsite Kompas. Ook raakten honderden mensen gewond. Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal oplopen. Eerder op zaterdag sprak de dienst nog van 48 doden.

De dodelijke slachtoffers vielen in of nabij Palu, een stad met ruim 350.000 inwoners in het noorden van het eiland Sulawesi. Volgens een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst zijn “heel veel lichamen gevonden langs de kustlijn”. Ook zijn volledige gebouwen weggevaagd of verwoest door de tsunami. Op Twitter deelt de woordvoerder foto’s van de schade.

Twitter avatar Sutopo_PN Sutopo Purwo Nugroho Kondisi pantai di Kota Palu pascatsunami. Kerusakan cukup parah. Bangunan hancur dan rata tanah. Beberapa korban meninggal ditemukan akibat gempa dan diterjang tsunami. Evakuasi terus dilakukan. https://t.co/hQdJCr6ioB

Strandfeest en gevangenis

In Palu vond op het moment van de bevingen en de tsunami een groot strandfeest plaats. Volgens persbureau AP waren hier tientallen mensen aanwezig. Hoe het met hen is afgelopen, is vooralsnog onduidelijk.

Lees ook: Lombok wacht op hulp

Ook heeft de stad een gevangenis, waarvan de muren instortten door het natuurgeweld. Meer dan de helft van de 560 gevangenen is ontsnapt. Er is niet meteen een plan opgesteld om de criminelen terug achter de tralies te krijgen. De medewerkers van de gevangenis en de politie in Palu hebben het te druk met de reddingswerkzaamheden.

Premier Rutte heeft op Twitter zijn steun betuigd. Volgens de premier zijn er geen Nederlanders slachtoffer geworden van het natuurgeweld.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Verschrikkelijke berichten over de ramp op het Indonesische eiland Sulawesi. Gedachten zijn bij alle slachtoffers van dit brute natuurgeweld. Op dit moment geen aanwijzingen wat betreft NLse slachtoffers. Mijn condoleances breng ik over aan President Widodo.

Tsunami op beeld

Sulawesi werd vrijdagmiddag getroffen door een reeks aardbevingen, waarvan de zwaarste een kracht had van 7,7. De schokken veroorzaakten een tsunami, die tot drie meter hoog reikte. Het kustgebied rond Palu werd getroffen door de enorme golf. Op beelden is te zien hoe het water aan land komt.

Indonesië werd deze zomer ook al opgeschrikt door een reeks zware bevingen. In juli en augustus werd het eiland Lombok flink geraakt. Ruim vijfhonderd mensen kwamen hierbij om. Indonesië is gelegen in de zogenoemde Pacifische Ring van Vuur. In dit hoefijzervormige gebied rondom de Grote Oceaan komen met regelmaat aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voor.

Sulawesi ligt noordelijker dan Lombok, dat eerder zwaar werd geraakt door natuurgeweld.