Banken kelderen op beurs

Italië

De aandelen van Italiaanse banken op de beurs in Milaan gingen vrijdagmiddag nog verder omlaag. Eerder werd de handel in grote banken als UniCredit, Intesa Sanpaolo, Monte dei Paschi di Siena en Mediobanca tijdelijk stilgelegd na zware koersverliezen. Deze banken lieten voor de stillegging koersverliezen tot bijna 7 procent optekenen. De hoofdindex FTSE MIB in Milaan ging bijna 4 procent omlaag.

De bankensector ging onderuit nadat de nieuwe Italiaanse regering het begrotingstekort voor 2019 had vastgesteld op 2,4 procent, terwijl de financiële markten hadden gehoopt dat het tekort rond de 2 procent zou uitkomen. Daardoor staken de zorgen de kop op dat de toch al torenhoge schuld van Italië verder zal stijgen, door de plannen.

Ook de euro kwam onder druk te staan door de Italiaanse onrust. De eenheidsmunt zakte voor het eerst in twee weken tot onder 1,16 dollar.

Eurocommissaris Pierre Moscovici zei vrijdag dat het in het belang van Italië is om de begrotingsregels van de EU te respecteren. „We hebben geen baat bij een crisis tussen de Europese Commissie en Italië. Het is in niemands belang omdat Italië een belangrijk land is in de eurozone.” (ANP/Reuters)