‘Zonder kleur zou het leven heel deprimerend zijn’

Lieke Janssen over het thema van oktober: ‘Kleurrijk’.

Lieke Janssen

„Kleur is superbelangrijk – in alles, in het hele leven. Ik kan erg gelukkig worden van kleuren: van een mooi printje, van planten in huis. Zonder kleur zou het leven heel deprimerend zijn.” De in Eindhoven wonende en werkende Lieke Janssen is set designer en fotograaf. Volgens haar moeder maakte ze als kind al kleurencombinaties die anderen niet snel zouden gebruiken. Die zei haar al: „Jij moet iets met kleur gaan doen.” En haar moeder kreeg gelijk. „Ik hou er nog steeds van om de werkelijkheid een beetje te kleuren.”

Lezen op vakantie. Lieke Janssen

Janssen fabriceert haar eigen 3D-voorwerpen en maakt daar vervolgens 2D-beelden van. Haar opdrachtgevers zijn zeer uiteenlopend. Soms zijn het modemerken, dan weer kranten of tijdschriften. De ene keer gaat het om een artikel over economie, de andere keer over borstkanker. Maar net zo graag ontwerpt ze verrassende dekbedpatronen voor de Hema.

„Bij elke opdrachtgever moet ik rekening houden met de kleuren”, vertelt ze. „Voor welk product moet ik iets ontwerpen? Wat is de doelgroep? Welke kleuren zijn ‘echt Hema’? Wat voor kleuren worden er verder veel in het blad of de krant gebruikt? Want het is natuurlijk wel zo mooi als mijn foto’s kloppen met de rest. En gaat het om een kantoorthema? Dan passen daar voor mij geen felle of popperige kleuren bij. Slapeloosheid? Die is niet geel.”

Combinatie en balans

Janssen, die in 2015 afstudeerde aan de Willem de Kooning Academie, gebruikt vaak pasteltinten, maar soms ook juist heldere, harde kleuren. „Het gaat om de combinatie. Het is belangrijk dat de kleuren het object in de foto versterken, en niet overstemmen. Wanneer de kleur overheerst, verdwijnt het object. Het gaat om de balans. Het object en de kleuren moeten samen één verhaal vertellen. Ik vind het mooi om daarmee te spelen.”

Slagveld. Lieke Janssen

Kleur in een foto is zeer bepalend, volgens de Eindhovense. „Kleur kan veel bijdragen aan het verhaal. Het kan een compositie sterker maken. Je kan er iets mee benadrukken, duidelijk maken, een sfeer mee neerzetten. Zonder kleur worden mijn foto’s algauw emotieloos.” En als het verhaal er sterker door wordt, vindt ze het ook niet erg om grijs- of wittinten te gebruiken. Maar liefst geen zwart. „Dat is zo’n donkere, harde kleur. Hooguit mooi als detail.”

Grijze muis

Ha ja, nu je het haar zo vraagt: eigenlijk is ze zelf ook best een kleurrijk persoon. „Ik ben in ieder geval niet zo’n grijze muis die je snel over het hoofd ziet. Ik ben vrij aanwezig en zeg wat ik vind.” En ook in haar kleding houdt ze van printjes en kleurtjes. Vooral groen vindt ze fijn. „Niet gifgroen of knalgroen – meer plantgroen.” In haar huis en de fotostudio is ze juist wat ingetogener. „Daar is veel wit. Ik merk dat ik beter functioneer in een rustige omgeving. Felle kleuren leiden me af.”

Ice-soap. Lieke Janssen

Surrealistisch

Janssen werkt graag aan opdrachten met een maatschappelijk karakter. Maar of het nu gaat om psychiatrische patiënten met psychoses, de drukke telefooncentrale van de huisartsenpost of welke boeken je mee zal nemen op vakantie – als het even kan geeft ze de foto een surrealistische kwinkslag. „Als je mensen op een speelse manier kan meenemen in een verhaal, kan je ze misschien iets duidelijk maken zonder dat het ze meteen afschrikt.”

Kijk en durf

Maar hoe licht of zwaar het onderwerp ook is, en of je het nu hebt over mode, stillevens, landschappen, portretten of interieur – het is altijd te coveren met kleur. „Welke kleur, dat is heel persoonlijk. Dat mag iedereen voor zichzelf invullen. Als je maar zorgt dat het in balans blijft.” En als ze nog een tip mag geven: „Kijk goed om je heen, volg je gevoel. En durf te experimenteren. Probeer kleuren te gebruiken die je normaal gesproken niet zo snel zou combineren. Dan kan je nog voor mooie verrassingen komen te staan.”

U kunt uw foto’s met het thema ‘Kleurrijk’ inzenden tot vrijdag 2 november 17.00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.