Wie me verzorgt, mag me hebben

wedstrijd De rotonde is een adoptie-etalage geworden, ziet bij de verkiezing van ‘De Mooiste Rotonde van Nederland’.

De winnende rotonde in Dinxperlo, van hoveniersbedrijf Harry Esselink.
Foto De Hovenier
Uit de shortlist: bijen in Wijchen van De Overhaag.
Foto De Hovenier
Uit de shortlist: ‘strandgebied’ met emmer bij Ermelo van Loohorst Landscaping.
Foto De Hovenier
De winnende rotonde (boven). Uit de shortlist: bijen in Wijchen van De Overhaag (linksonder) en ‘strandgebied’ met emmer bij Ermelo van Loohorst Landscaping.
Foto’s De Hovenier

Onze wegen hoeven elkaar niet meer te kruisen. In 1966 ontwierpen Britse verkeerskundigen de moderne rotonde, waarop het cirkelend verkeer vóór mag. Sindsdien zijn we vaker passanten in elkaars leven. Op het kruispunt van twee wegen, waar we elkaar eerst ontmoetten, hoeven we nooit meer te zijn.

Als dat misantroop klinkt – nee. Juist door zijn onbereikbaarheid kan een rotonde een zeldzame vrijplaats zijn in de openbare ruimte. Dit jaar werd niet voor niks de eerste wedstrijd ‘Mooiste rotonde van Nederland’ georganiseerd. Vakblad De Hovenier koos deze week uit ruim twintig serieuze inzendingen een rotonde in Dinxperlo (Gelderland).

„We hebben beoordeeld op ontwerp en op de ‘wauw-factor’”, zegt hoofdredacteur Hein van Iersel. „Ik stond op die rotonde en ik stond in een tuin.” Het hoogtepunt zijn de ‘zuilen van haagbeuk’.

Hoveniersbedrijf Harry Esselink – ook al twee keer winnaar van ‘tuin van het jaar’ – ontwierp ook het groen rond de rotonde. Er groeit Chinese kamperfoelie, in wolkvorm geknipt. Arbeidsintensief, geeft Van Iersel toe. „Dat moet je wel twee keer per jaar snoeien.”

Vormsnoei, borders met overblijvende struikjes, een bijenkorf: de inzendingen laten zien dat Nederlandse rotondes de afgelopen jaren zijn veroverd door hoveniers.

Ooit waren ze pistes voor lokale kunstenaars – met als wildste voorbeeld Draaiend Huis (2008) in Tilburg van John Körmeling. Maar dat lijkt voorbij. Gemeenten bieden hun rotondes volop ter adoptie aan.

Wie ze verzorgt, mag ze hebben. Zo kreeg Malden een Intratuin-rotonde met een enorme tuinschep. Waar ligt de grens? In Bilthoven plaatsten Vrijmetselaars hun passer en winkelhaak manshoog op een rotonde, tot onvrede van een deel van de gemeenteraad. In de woonplaats van Van Iersel wordt een rotonde gesponsord door een „betonboer”, vertelt hij. „Die heeft een betonnen plaat op de rotonde gelegd met een of ander betonnen ding erop. Ik vind het persoonlijk niet zo mooi.”

De rotonde kon een vrijplaats zijn, maar werd een etalage.