Voetbal

Duitsland mag EK voetbal van 2024 organiseren, Turkije valt af

Het EK voetbal van 2024 wordt in Duitsland gehouden. Dat heeft de UEFA donderdag besloten. Duitsland kreeg de voorkeur boven Turkije. Het wordt het eerste grote voetbaltoernooi in Duitsland sinds het WK van 2006. De speelsteden zijn al min of meer bekend: Berlijn, München, Düsseldorf, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Dortmund, Gelsenkirchen en Frankfurt. Berlijn krijgt vermoedelijk de finale toegewezen. Het EK werd één keer eerder in Duitsland gehouden. In 1988 won Nederland. Turkije had zich voor de vierde keer, steeds zonder succes, kandidaat gesteld voor het evenement. Zeventien bestuursleden van de UEFA mochten stemmen, onder wie Michael van Praag, voorzitter van de KNVB. Duitsland kreeg vermoedelijk de voorkeur vanwege de betere infrastructuur en de economische stabiliteit. De stadions zijn vrijwel klaar voor het EK. De evaluatiecommissie van de UEFA, die een niet-bindend advies gaf, maakte zich wat Turkije betrof onder meer zorgen over de mensenrechten. Het EK voetbal van 2020 is verdeeld over twaalf landen. Er worden dan ook wedstrijden in Amsterdam gespeeld. (ANP)