Tweede terreurverdachte is halfbroer van bekende Syriëganger

Verijdelde aanslag De NOS achterhaalde vrijdag de identiteit van nog eens drie verdachten. De mannen hadden honderd kilo kunstmest liggen, mogelijk voor het maken van een autobom.

Still uit een Youtube-video van een bokswedstrijd van Morad M. uit 2014.

Een van de verdachten die donderdag werden opgepakt voor het voorbereiden van een terroristische aanslag is de 21-jarige Arnhemse bokskampioen Morad M. Dat bevestigen bronnen aan NRC. Morad M. is de halfbroer van Syriëganger Abdelkarim el A., die bekend werd als ‘dreigjihadi’.

De laatste riep in 2014 vanuit Aleppo, Syrië, op tot een „stevige daad” tegen de Nederlandse overheid, wat werd geïnterpreteerd als oproep tot een aanslag. Naar aanleiding daarvan besloot Defensie dat militairen zich niet meer in het openbaar in uniform mochten vertonen. Augustus 2015 werd El A.’s dood gemeld op Twitter-accounts van jihadstrijders.

De verdachte halfbroer Morad M., opgegroeid in de Arnhemse wijk Presikhaaf, werd in 2013 in gesloten jeugdzorg geplaatst. Dit gebeurde vanwege uitreisplannen naar Syrië om daar deel te nemen aan de gewapende jihad. De moeder van Morad wist volgens de AIVD van deze plannen en wilde overigens zelf ook naar het strijdgebied. Daarom was er volgens de Raad van de Kinderbescherming genoeg reden om Morad M. in een instelling voor gesloten jeugdzorg te plaatsen. De rechter was dat met de raad eens.

‘Grote aanslag’

‘Dreigjihadi’ Abdelkarim el A. had zich met nog wat Nederlanders aangesloten bij Jabhat Al Nusra, terwijl het merendeel van de Nederlandse jihadisten ging vechten voor IS. Hij gaf eerder een interview aan NRC, waarin hij vertelde hoe het hem begin 2013 was gelukt te ontsnappen aan het zicht van de veiligheidsdiensten.

Donderdag werd bekend dat de spilfiguur uit het opgerolde netwerk, Hardi N. zich eveneens wilde aansluiten bij Al Nusra, de zusterorganisatie van Al Qaeda.

De politie pakte donderdag in totaal zeven mannen op, verspreid door het land. Zij worden verdacht van het plannen van een “grote aanslag”, ergens in Nederland. De mannen blijven voorlopig vastzitten, meldde het OM vrijdagmiddag.

Kunstmest

Bij de verdachten werden vijf vuurwapens in beslag genomen. Justitie heeft ook bekendgemaakt dat er “aanzienlijke hoeveelheden” grondstoffen voor explosieven in de woningen van de mannen lagen. Ze hadden ook honderd kilo kunstmest, mogelijk voor het maken van een autobom.

Lees ook: Al-Qaeda in Arnhem

De NOS meldde vrijdagmiddag dat ze de identiteit van nog eens drie verdachten heeft achterhaald. Volgens de omroep zou het gaan om de achttienjarige Amir (achternaam onbekend), Nadeem S. (26) en Wail el A. (21). Amir en Nadeem woonden op het moment van arrestatie in Arnhem. Wail el A. komt ook uit de Gelderse provinciehoofdstad maar woont inmiddels in Rotterdam.

S. en El A. werden in 2015 opgepakt omdat ze in 2015 de grens tussen Turkije en Syrië wilden oversteken. Ze werden tot respectievelijk twee en drie jaar cel veroordeeld.