Jeza-Gayle Bloem is vernoemd naar Jezus en haar vader.

Foto Merlin Daleman

Interview

‘Thuis probeer ik Papiaments te spreken’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Jeza-Gayle Bloem. Aanmelden: pubers@nrc.nl.

Curaçao

„Ik ben vernoemd naar Jezus en naar mijn vader, die heet Gaylord. Ik vind mijn naam wel bijzonder, niemand heet zo. Wij komen van Curaçao, maar ik ben zelf in Tiel geboren. Op Curaçao werden mijn zusjes geboren en daarna hebben we een jaar ofzo bij mijn oom gewoond, in Duitsland. Tot we een huis vonden in Wijchen. Op Curaçao moest ik ook Nederlands leren praten, daardoor ben ik de taal van Curaçao zelf een beetje vergeten. Dat vind ik wel jammer. Nu probeer ik thuis Papiaments te spreken. Mijn ouders spreken het tegen mij en dan probeer ik zoveel mogelijk in het Papiaments te antwoorden. Het lijkt niet op Nederlands, het is een soort Spaans. Een vriendin van school kan het heel vloeiend spreken, zij komt van Aruba.”

Shout-out

„Mijn oudste zus woont in Amerika. Dat is wel iets heel speciaals. Ze woont in Long Beach, Los Angeles. Ik ben er een keer geweest en een keer kwam ze bij ons. Ze is 22. Eerst woonde ze bij haar moeder op Curaçao. Ze is naar Amerika gegaan met haar vriendje omdat ze actrice wilde worden. Ze werkt nu bij de radio. Daar luister ik elke week naar. Ik praat ook veel met haar via Whatsapp en Insta, eigenlijk wel dagelijks. Dan zegt ze bijvoorbeeld: ‘Jeza, snel naar de radio, ik ben zometeen live.’ Dan ga ik dat doen. Ze gaf me ook een keer een shout-out. Dan noemt ze mijn naam op de radio en zegt ze iets aardigs. Ik wil ook actrice worden. Omdat ik dan in Amerika kan gaan wonen en beroemd word.”

Rover

„Mijn ouders zijn ongeveer twee jaar geleden gescheiden. Ik schrok er wel van, maar nu ben ik eraan gewend. Nu ik elk weekend naar mijn vader ga merk ik er niet zoveel van. Ik ga misschien bij mijn vader wonen. Ik heb nu een kamer met mijn zusjes, bij mijn vader heb ik mijn eigen kamer. En ook meer rust van mijn zusjes. Het is een idee van mijn moeder en vader samen. Het is handiger, ook voor mijn schoolcarrière, om rust te hebben, goed mijn huiswerk te kunnen maken. Als mijn kamer af is mag ik zelf weten wanneer ik daarheen ga. Ik wil mijn kamer in Hollywood-stijl. Mijn vader werkt soms ook ’s avonds. Ik vind het niet erg om alleen thuis te zijn, want ik heb een hond. Hij heet Rover, het is een pitbull. Hij woont ook bij mijn vader.”

Foto Merlin Daleman
Foto Merlin Daleman
Foto Merlin Daleman

Eiffeltoren

„We gaan in de zomer meestal niet op vakantie, maar we doen leuke dingen. Zwemmen, picknicken in het park, naar de stad. Soms gaan we naar familie in Rotterdam. Ik ben ook jarig in de zomervakantie. Ik wil graag weer naar Curaçao, maar eerst naar Parijs. Ik wil de Eiffeltoren zien, daar kun je ook mooie foto’s maken. Of naar New York. Je ziet op tv dat ze alles daar filmen. Daar wil ik gewoon een keer naartoe.”