SP stapt uit coalitie Provinciale Staten Limburg

Aanleiding was de steun van coalitiepartners PvdA en D66 voor een motie van afkeuring tegen een SP-gedeputeerde na onvrede over de komst van een windmolenpark.

Het Limburgse Provinciehuis in Maastricht: het Gouvernement aan de Maas.
Het Limburgse Provinciehuis in Maastricht: het Gouvernement aan de Maas. Foto Lex van Lieshout/ANP

De SP is vrijdag uit de coalitie in de Provinciale Staten van Limburg gestapt na een motie van afkeuring tegen een van haar gedeputeerden. Dat bevestigt een woordvoerder van de provincie na berichtgeving van De Limburger.

Aanleiding was een verhit debat over een windmolenpark dat in Venlo gebouwd gaan worden. Oppositiepartij GroenLinks verweet SP-gedeputeerde Bob Ruers dat hij de bouw van de windmolens als coalitielid steunde, terwijl hij die plannen recent zelf bekritiseerde.

Het leidde tot een motie van afkeuring van GroenLinks, die gesteund werd door coalitiepartijen PvdA en D66. Die steun deed de SP besluiten zich terug te trekken. GroenLinks trok de motie nog in om coalitiebreuk te voorkomen, maar voor de SP was de houding van de PvdA en D66 een teken dat het vertrouwen weg is. Daarom trokken zowel Ruers als collega-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen zich vrijdag terug.

Lees ook: Klimaatbeleid? In de gemeente loopt het zo’n vaart niet

Coalitie gaat door

De overgebleven coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en PvdA hebben nog de kleinst mogelijke meerderheid van 24 van de 47 zetels binnen de Provinciale Staten. CDA-gedeputeerde Ger Koopmans gaf tegenover regionale omroep 1Limburg aan dat de coalitie ondanks het verlies van de twee SP-gedeputeerden doorgaat.

De aanleg van het windmolenpark leidde eerder al tot een crisis binnen de Limburgse fractie van de SP. Eind april stapte SP-gedeputeerde Daan Prevoo op samen met vijf van de acht SP-statenleden. Prevoo was vóór het windmolenpark, terwijl een groot deel van de regionale SP tegen is. De gedeputeerde zou teveel zijn eigen lijn kiezen. Bob Ruers verving toentertijd Prevoo.

Het is de eerste keer dat een provincie een gemeente die onvoldoende meewerkt aan de uitvoering van het landelijk klimaatbeleid tot maatregelen dwingt. Burgers waren, zoals vaak het geval is, tegen de komst van de negen turbines, waarop de gemeente Venlo weigerde de bouw te faciliteren. Provinciale Staten - met de steun van Ruers - greep in de bestemmingsplanprocedure in. Via een Provinciaal Inpassingsplan moet het windmolenpark er nu alsnog komen.