Senaatscommissie stemt in met voordracht Kavanaugh, maar eerst FBI-onderzoek

Dat gebeurde met een 11-10 meerderheid. De Republikeinse senator Flake stelde wel als voorwaarde dat er nog een extra FBI-onderzoek komt naar het mogelijke seksuele misbruik door Kavanaugh.

Brett Kavanaugh donderdag voor zijn verhoor door de Senaat.
Brett Kavanaugh donderdag voor zijn verhoor door de Senaat. Foto Tom Williams/AFP

De aanstelling van Brett Kavanaugh als rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof is vrijdag in ieder geval procedureel een stap dichterbij gekomen. Een Senaatscommissie stemde in een lange en chaotische vergadering in meerderheid voor de voordracht van de omstreden Kavanaugh. De Republikeinse senator die zijn partij aan een meerderheid hielp, Jeff Flake, stelde daarbij echter wel als voorwaarde de latere stemming in de gehele Senaat met een week uit te stellen zodat de FBI onderzoek kan doen naar beschuldigingen van seksueel misbruik door Kavanaugh.

President Donald Trump kondigde na de stemming door de Senaatscommissie aan dat hij de FBI opdracht heeft gegeven dat onderzoek ook daadwerkelijk te gaan doen:

“Zoals de Senaat heeft gevraagd, moet dat onderzoek beperkt zijn in omvang en binnen een week zijn afgerond.”

Flake verklaarde voor aanvang van de zitting van de commissie toch voor de voordracht van Kavanaugh te gaan stemmen. Dit leverde bij de lift naar de zittingszaal een confrontatie op met enkele vrouwen die de Republikein verweten voorbij te gaan aan de vernedering die het negeren van het misbruik van Kavanaugh voor vrouwen zou zijn. Het leverde pijnlijke televisie op voor Flake, die roerloos voor zich uit bleef kijken terwijl het incident live op veel zenders werd uitgezonden:

In aanloop naar de stemming liepen daarnaast verschillende Democratische commissieleden weg uit de vergadering. Ze protesteerden daarmee tegen de voordracht van Kavanaugh. De benoeming van de rechter is omstreden omdat er verschillende beschuldigingen van seksueel misbruik tegen hem zijn geuit. Over één van die aantijgingen, afkomstig van hoogleraar Christine Blasey Ford, vond donderdag een hoorzitting in de Senaat plaats. Zowel Ford als Kavanaugh werden daarbij ondervraagd over een incident dat zich in de jaren tachtig zou hebben voorgedaan. Kavanaugh zou de destijds 15-jarige Ford op een feestje hebben aangerand.

Ford beschreef donderdagochtend (Amerikaanse tijd) wat er op die bewuste avond was gebeurd: hoe een dronken Kavanaugh zich op haar stortte en zijn hand op haar mond legde om haar het schreeuwen te beletten. Een even dronken vriend zou zich vervolgens op hen hebben gestort, waarna Ford kon ontsnappen. De Amerikaanse, nu hoogleraar Psychologie, verklaarde voor de Senaat “honderd procent zeker” te weten dat het Kavanaugh was die haar aanrandde, en niet iemand anders, zoals door Republikeinen werd geopperd. Zelfs Fox, het huiskanaal van de Republikeinen, noemde Ford “enorm geloofwaardig” en het verhoor “een ramp voor de Republikeinse partij”.

Lees hier het verslag van hoorzitting: Geëmotioneerde Kavanaugh beschuldigt Democraten van politieke moordaanslag

Kavanaugh noemt zitting een schijnvertoning

Kavanaugh probeerde zich donderdagmiddag verwoed tegen de aantijgingen te verdedigen door te zeggen dat er sprake is van “wraak” van de Democraten “in naam van de Clintons” en noemde de hoorzitting “een schijnvertoning”. Eerder ontkende hij al dat hij schuldig was aan de aanranding. “Ik betwijfel niet dat Dr. Ford seksueel misbruikt zou kunnen zijn door iemand, ooit. Maar ik heb dat nooit gedaan met haar of wie dan ook.” Hij waarschuwde de Democraten donderdag meteen: “Wie kaatst, kan de bal verwachten.”

Die opmerking stuitte veel Democratische senatoren tegen de borst, of zoals de Democratische afgevaardigde Richard Blumenthal uit Connecticut het vrijdag samenvatte: “We benoemen hier iemand die voor decennia zal zitten en slechts door impeachment kan worden afgezet. We kunnen niet tolereren dat iemand zich zo onprofessioneel en partijdig uitlaat.”

Het is onzeker of het FBI-onderzoek er ook komt en de stemming in de Senaat dus met een week wordt uitgesteld. Mocht dat niet gebeuren, dan zou dat mogelijk gevolgen hebben voor de stemvoorkeur van de eerder genoemde Flake. De Republikeinen hebben een nipte meerderheid van 51 senatoren op honderd Senaatsleden. Meerdere Republikeinen twijfelen echter, onder wie Susan Collins (Maine) en Lisa Murkowski (Alaska), waardoor de stemverhoudingen anders zouden kunnen komen te liggen. Ook enkele Democraten hebben zich nog niet uitgelaten over een ‘ja’ of ‘nee’ over Kavanaugh. De Senaatscommissie pleitte enkele uren na de stemming van vrijdag voor een FBI-onderzoek dat zich beperkt tot “huidige, geloofwaardige aantijgingen” en binnen een week afgerond is. Kavanaugh heeft gezegd te zullen meewerken aan het onderzoek.

Trump liet donderdag meteen na de hoorzitting in een tweet weten dat hij nog steeds achter zijn voordracht staat en noemde de aantijgingen een poging van de Democraten “in hun search and destroy-tactiek”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Judge Kavanaugh showed America exactly why I nominated him. His testimony was powerful, honest, and riveting. Democrats’ search and destroy strategy is disgraceful and this process has been a total sham and effort to delay, obstruct, and resist. The Senate must vote!

Ook na de stemming in de Senaatscommissie zei Trump “niet eens een beetje” te hebben getwijfeld over het intrekken van Kavanaughs kandidatuur. Hij verklaarde dat het nu aan de voorzitter van de Senaatscommissie Grassley is om te beslissen over een verder onderzoek naar Kavanaugh.

Ford was overigens niet de enige die Kavanaugh beschuldigde van seksueel wangedrag. The New Yorker meldde eerder dat de kandidaat-opperrechter als student in Yale zijn geslachtsdeel in het gezicht van een vrouw zou hebben geduwd.

Advocaten: stel benoeming uit

De Amerikaanse vereniging van Advocaten ABA riep donderdag al op tot het FBI-onderzoek dat er nu ook daadwerkelijk komt naar de aantijgingen tegen Kavanaugh voordat hij benoemd wordt. Ze vinden de aanstelling van een rechter in het Hooggerechtshof “te belangrijk om te haasten”, staat in een brief die in handen is van CNN. Het Supreme Court is de hoogste rechtbank in de VS en besloot in het verleden onder meer over het legaliseren van abortus en het homohuwelijk. Eerder nog liet ABA zich bijzonder positief uit over de voordracht van Kavanaugh.