Meer arrestaties in moordzaak Kuciak

Onderzoeksjournalist De Slowaakse politie heeft acht nieuwe arrestaties verricht in het onderzoek naar de moord op journalist Jan Kuciak en zijn vriendin.

In het zuiden van Slowakije zijn woensdagnacht acht arrestaties verricht in het onderzoek naar de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn vriendin Martina Kusnirova. Ook zijn donderdag verschillende huiszoekingen gedaan, zo meldt de Slowaakse krant Denník.

De politie bevestigde de aanhoudingen, maar wilde geen informatie geven over de verdachten. Volgens de lokale zender TV Markíza is het zeker dat zich onder de arrestanten een ex-politieagent en zijn neef bevinden.

Kuciak en Kusnirova werden op 25 februari van dit jaar doodgeschoten in hun huis in Velka Maca, ten oosten van Bratislava.

Het is waarschijnlijk dat de moord verband houdt met het journalistieke werk van Kuciak. De 27-jarige journalist deed onderzoek naar corruptie, belastingfraude en de maffia. Zijn onvoltooide verhalen zijn postuum gepubliceerd in de Slowaakse media en in de Duitse krant Die Welt.

Vlak na de dubbele moord pakte de Slowaakse politie al zeven verdachten op. Een van de verdachten zou Antonino Vadala zijn, een Italiaanse zakenman die banden zou hebben met de Italiaanse maffia.

Vadala was de hoofdfiguur in een van de laatste verhalen van Kuciak. Ook onthulde de journalist dat bij een fraudezaak met Europese subsidies geld terecht zou zijn gekomen bij de maffia in de regio Calabrië – de ‘ndrangheta.

De moord op Kuciak en zijn partner heeft veel losgemaakt in Slowakije en in de rest van Europa. Na massale protesten moest premier Robert Fico opstappen. Zijn opvolger, Peter Pellegrini, heeft het oplossen van de moord tot prioriteit gemaakt.