Leenstelsel

Jongeren nemen vaker tussenjaar voor vervolgopleiding

Jongeren nemen vaker tussenjaren voordat ze aan een vervolgopleiding beginnen. Ook kiezen ze vaker voor meer dan één tussenjaar. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs, opgevraagd door De Telegraaf. Het aantal jongeren dat één tussenjaar nam, steeg van 7.692 in 2015 naar 14.000 in 2017. Vorig jaar waren er 6.201 jongeren die twee of meer tussenjaren namen, in 2015 4.500. Tom van den Brink, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, wijt de toename aan het in 2015 ingevoerde leenstelsel: „Studenten willen een goede keuze maken. In het huidige onderwijssysteem mag je niet falen, dat leidt tot een enorme studieschuld.” Ook de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, denkt dat het leenstelsel „een belangrijke rol” speelt. (NRC)