Kabel gaat open voor andere internet- en tv-aanbieder

Breedband internet Wie internet via de kabel heeft, moet meer keuze hebben. Toezichthouder ACM wil extra concurrentie.

Aanleg van glasvezel. Toezichthouder ACM wil dat de exploitanten van vaste netwerken die voor meer partijen openstellen.
Aanleg van glasvezel. Toezichthouder ACM wil dat de exploitanten van vaste netwerken die voor meer partijen openstellen. Foto Koen Suyk.ANP

Kabelmaatschappij VodafoneZiggo moet per 1 oktober andere providers toelaten op zijn kabelnetwerk. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag definitief vastgesteld. Er is te weinig concurrentie op het vaste netwerk, vindt de toezichthouder. VodafoneZiggo gaat het besluit aanvechten.

Dit kabelbedrijf heeft nu 4 miljoen huishoudens als klant. De prijzen van kabelinternet stijgen, maar ook die van internet via koper en glasvezel. Dat zijn de netwerken waarmee concurrent KPN circa 3,5 miljoen huishoudens van internet en tv voorziet.

KPN en VodafoneZiggo verkopen vaste en mobiele toegang tot internet als één bundel. De tarieven van het vaste netwerk stijgen om dalende inkomsten uit mobiele abonnementen te compenseren.

ACM-bestuurslid Henk Don: „We zien dat deze twee partijen gezamenlijk dominant zijn op de markt. Daarmee zouden ze die positie kunnen gebruiken om in stilzwijgende afstemming bijvoorbeeld prijzen voor consumenten te verhogen of voorwaarden in hun voordeel aan te passen.”

ACM verplicht nu zowel KPN als VodafoneZiggo hun netwerk open te stellen. Bij KPN is dat al praktijk; andere partijen op zijn net toelaten levert de onderneming 600 miljoen euro per jaar op.

KPN was geen voorstander van het ACM-besluit meer concurrentie mogelijk te maken; het voornemen daartoe werd dit voorjaar bekend. Het zorgt voor „onzekerheid in de markt”, stelde de provider destijds.

De ACM heeft haar marktanalyse voorgelegd aan de Europese Commissie. Die is eind augustus akkoord gegaan, na wat aanpassingen. Zo mag KPN in gebieden waar het bedrijf nu glasvezel aanbiedt zijn dienstverlening over ‘koper’ terugbrengen.

Andere exploitanten kunnen het VodafoneZiggo-netwerk straks gebruiken om tv en/of snel internet aan te bieden. Wellicht krijgen particulieren dan ook de mogelijkheid alleen kabelinternet te nemen. Bij VodafoneZiggo geldt nu nog dat wie breedbandinternet afneemt, ook betaalt voor een tv-pakket. Zo voorkomt de kabelprovider dat mensen alleen nog maar tv kijken via internet – naar Netflix, of de apps van NPO en de commerciële omroepen.

VodafoneZiggo heeft ernstig bezwaar tegen het ACM-besluit. Mike Fries, topman van moederbedrijf Liberty Global: „Al twintig jaar steken we miljarden in een net dat moest concurreren met dat van staatsmonopolist KPN. Daar worden we nu voor gestraft. Dat is absurd.”

Met hoge snelheden en lage prijzen hebben Nederlanders niets te klagen over breedband, vindt hij. Ziggo biedt snelheden tot 400 Mbit/sec, KPN tot 500 MBit via glas.

Volgend jaar zal de eerste folder van een nieuwe kabelprovider in bus liggen, verwacht de ACM. VodafoneZiggo moet een referentieaanbod opstellen, over tarieven onderhandelen en het net geschikt maken.