Justitie eist forse celstraffen in trustkantoorzaak

Witwassen Het OM wil dat de eigenaar van een trustkantoor dat miljoenen zou hebben witgewassen drie jaar de cel ingaat.

Er zou zeker 75 miljoen euro en 30 miljoen dollar zijn witgewassen.
Er zou zeker 75 miljoen euro en 30 miljoen dollar zijn witgewassen. Foto iStock

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank Amsterdam 3 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen oud-trustkantooreigenaar Erwin de Ruiter. Hij zou jarenlang een „valsefacturenfabriek” hebben gerund en via zijn trustkantoor rijke buitenlandse klanten geholpen hebben de belasting te ontduiken. Tegen medeverdachte Edward P. eist justitie 2 jaar en 3 maanden gevangenisstraf. P. zat al 6 maanden in voorarrest.

Justitie verwijt hoofdverdachte De Ruiter drie zaken: leidinggeven aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrift. De Ruiter zegt onschuldig te zijn en wil met zijn volle naam genoemd worden.

Twee officieren van justitie hielden donderdag hun requisitoir en verweten de verdachten „het faciliteren van het wegsluizen van gelden naar belastingparadijzen met valse facturen en contracten” via het Amsterdamse trustkantoor Van Doorn Caute. Met hun handelen hebben ze het vertrouwen in de trustsector beschadigd, stelt het OM.

Het trustkantoor was volgens justitie de spil in een internationale belastingontduikingsconstructie waarbij via een bank in Monaco rijke Europese ondernemers – veelal Italianen – via Nederland hun geld doorsluisden naar offshore belastingparadijzen. In ruil voor een commissie zou het trustkantoor valse facturen voor niet-verrichte werkzaamheden aan de ondernemers hebben gestuurd. Via een ‘doorstroomvennootschap’ van het trustkantoor betaalden de ondernemers die facturen waarna het geld werd doorgesluisd naar een vennootschap van henzelf in een belastingparadijs. Daarmee drukten de ondernemers de winst in hun thuisland én creëerden ze een offshore spaarpot.

Langs deze weg zou van 2002 tot 2013 zeker 75 miljoen euro en 30 miljoen dollar zijn witgewassen. Volgens het OM was het hele „businessmodel” gericht op witwassen. Naast de celstraf wil het OM De Ruiter ook een nader te specificeren bedrag laten terugbetalen.