Italië kiest voor confrontatie met Brussel

Begroting Italië heeft zijn ‘begroting voor verandering’. Het stijgende tekort zal de Europese Commissie niet bevallen.

De Italiaanse regering laat het begrotingstekort oplopen tot 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee kiest de coalitie van links- en rechtspopulisten in Rome de confrontatie met de Europese Commissie. Na urenlang beraad presenteerden vicepremiers en partijleiders Luigi Di Maio (Vijfsterrenbeweging) en Matteo Salvini (Lega Nord) donderdagavond een „begroting voor verandering”. Het begrotingstekort, dat in 2017 uitkwam op 2,3 procent en dit jaar verder zou moeten dalen, gaat in 2019 naar 2,4 procent. Ook in de jaren 2020-2021 moet het tekort hierop uitkomen.

Een tekort van 2,4 procent ligt weliswaar binnen de Europese maximumnorm van 3 procent, maar Italië moet van Brussel toch bezuinigen vanwege zijn enorme staatsschuld (zo’n 130 procent van het bbp). De Commissie en andere organisaties willen dat Italië zijn schuldenberg aanpakt omdat het land anders vatbaar blijft voor een financiële crisis. In de aanloop naar de presentatie van de begroting liep de rente op Italiaans tienjarig staatspapier op van 2,9 procent tot ruim 3,1 procent.

Met het geld dat de Italiaanse coalitie extra uitgeeft, wil het pensioenregelingen verruimen en een basisinkomen voor werklozen invoeren. Alleen al dat laatste plan gaat naar schatting zo’n 10 miljard euro kosten. Ongeveer 6,5 miljoen arme Italianen gaan tot 780 euro per maand ontvangen.

De vorige, centrumlinkse regering in Italië had met de Europese Commissie afgesproken een begrotingstekort van 0,9 procent na te streven.

De huidige minister van Financiën Giovanni Tria, een partijloze technocraat, had de twee regeringspartijen ervan proberen overtuigen het tekort niet verder te laten oplopen dan 1,6 procent. Later schoof hij al op in de richting van 2 procent. De begroting die nu met een tekort van 2,4 procent op tafel ligt, geldt als nederlaag voor Tria. Deze week werd binnen het regeringskamp gespeculeerd over diens mogelijke aftreden.

Tria waarschuwde eerder deze maand voor het te veel laten oplopen van het begrotingstekort, omdat dit de rente op Italiaanse staatsschuld opjaagt. Daardoor wordt lenen voor de regering duurder. „Het is zinloos 2 of 3 miljard euro te zoeken in de begroting om hervormingen te financieren, als we op de financiële markten 3 of 4 miljard verliezen.”

Salvini stelde donderdag niettemin dat het begrotingsakkoord een „revolutie van het gezonde verstand” is. Het levert volgens hem 400.000 nieuwe banen voor jongeren op.