Italiaanse regering verhoogt uitgaven om beloften na te komen

De nieuwe begroting van Lega en de Vijfsterrenbeweging gaat uit van een begrotingstekort van 2,4 procent van het bbp. Grote Italiaanse banken merken op de beurs de negatieve gevolgen al.

Vicepremier Luigi Di Maio viert donderdagavond het rondkomen van de nieuwe begroting.
Vicepremier Luigi Di Maio viert donderdagavond het rondkomen van de nieuwe begroting. Foto Alessandro Di Meo/EPA

De Italiaanse regering gaat de overheidsuitgaven de komende jaren verhogen om haar verkiezingsbeloften na te komen. De coalitie van Lega en de Vijfsterrenbeweging wil het begrotingstekort tot 2021 laten oplopen tot 2,4 procent van het bruto binnenlands product, maakten partijleiders Matteo Salvini en Luigi Di Maio donderdagavond bekend.

De extra uitgaven zullen gaan naar een versoepeling van het pensioenbeleid en de invoering van een basisinkomen voor werklozen. Alleen dat laatste plan gaat naar schatting al zo’n 10 miljard euro kosten. Zo’n 6,5 miljoen arme Italianen gaan tot 780 euro per maand ontvangen.

Lees ook: Italiaanse begroting: welke verkiezingsbeloften sneuvelen onder druk van de markten?

‘Revolutie van gezond verstand’

Luigi Di Mao, vicepremier en voorman van de Vijfsterrenbeweging, spreekt op sociale media van een “historische dag”. Het basisinkomen was een van de voornaamste punten in het programma van de populistische partij. Legaleider Salvini, eveneens vicepremier, noemt het begrotingsakkoord een “revolutie van het gezonde verstand”. Het levert volgens hem 400.000 nieuwe banen voor jongeren op.

De twee partijen, die in juni aan de macht kwamen, gaan aanzienlijk meer geld uitgeven dan aanvankelijk de bedoeling was. De vorige, centrum-linkse regering van Italië had met de Europese Commissie afgesproken in 2019 een begrotingstekort van 0,9 procent na te streven.

Beurshandel stilgelegd

Brussel wil dat Italië terughoudend is met de overheidsuitgaven. Die bedraagt nu zo’n 2.300 miljard euro, oftewel 130 procent van het bbp. Binnen de EU ligt dat percentage alleen in Griekenland hoger. Het in Europa afgesproken maximum is 60 procent.

Op de financiële markten hebben de bestedingsplannen van de regering al gevolgen. De handel in aandelen van vier grote Italiaanse banken op de beurs in Milaan lag vrijdagmiddag even stil, meldt persbureau Bloomberg. Reden daarvoor waren de grote verliezen: de banken leverden tot ruim 8 procent in. De FTSE MIB-index, de graadmeter van de Italiaanse beurs, zakte 3,6 procent, meldt persbureau AFP. Beleggers verliezen door de bestedingsplannen van de regering hun vertrouwen in Italië. Daardoor wordt het voor het land duurder om geld te lenen, zodat de staatsschuld sneller oploopt.