‘Israëlische soldaten schieten zeven Palestijnse demonstranten dood’

De slachtoffers vielen bij wekelijkse protesten in de Gazastrook. Onder hen waren twee jongens van 12 en 14. Ruim vijfhonderd mensen raakten gewond.

Een demonstrant rent weg voor een traangashouder die Israëlische soldaten afvuurden bij een eerder protest in de Gazastrook.
Een demonstrant rent weg voor een traangashouder die Israëlische soldaten afvuurden bij een eerder protest in de Gazastrook. Foto Khalil Hamra/AP

Israëlische soldaten hebben vrijdag zeven Palestijnse demonstranten doodgeschoten, onder wie twee jongens van 12 en 14. Ruim vijfhonderd mensen zijn gewond geraakt. Dat meldden de medische autoriteiten van Gaza aan persbureau Reuters. Bijna negentig demonstranten zouden als gevolg van geweerschoten gewond zijn geraakt.

Duizenden Palestijnen waren bij de demonstratie aanwezig. Volgens het Israëlische leger ging zij over op het gebruik van wapens en zelfs een luchtaanval omdat de demonstranten met explosieven en stenen gooiden. Ook zouden zij hebben willen voorkomen dat de Palestijnen door het hek braken dat de Gazastrook van Israël scheidt.

De aanvallen vonden plaats bij wekelijkse protesten, die de bewoners van de Gazastrook sinds 30 maart 2018 elke vrijdag houden. Op die datum werd herdacht dat veel Palestijnen zeventig jaar eerder huis en haard moesten verlaten na de stichting van Israël en de daaropvolgende oorlog. De Palestijnen demonstreren voor het recht van de vluchtelingen van toen en hun nakomelingen om terug te keren. Sinds het begin van de protesten zijn al zeker 191 Palestijnen omgekomen.

Lees ook deze reportage uit Gaza kort nadat Israëlische soldaten daar in mei ruim zestig mensen doodschoten: De moeders van Gaza zijn bang

Veroordeling internationale gemeenschap

Toen bij de ‘Grote Mars van de Terugkeer” in mei Israëlische soldaten zeker zestig Palestijnen doodschoten en duizenden anderen gewond raakten, veroordeelde de internationale gemeenschap het geweld scherp. Het Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties (VN) stemde voor een onderzoek naar het optreden van Israël tijdens de protesten in de Gazastrook.

In juni nam de Algemene Vergadering van de VN met een overgrote meerderheid een resolutie aan die het “buitensporig geweld” van Israël tegen Palestijnse burgers veroordeelt. De Vergadering riep toen eveneens VN-secretaris-generaal António Guterres op om een “internationaal beschermingsmechanisme” aan te bevelen voor de Palestijnse gebieden.

Tegelijkertijd tekent de traditioneel al sterke steun van de Verenigde Staten voor Israël zich steeds scherper af. Zo verplaatsten de Amerikanen in mei hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem en maakten ze begin deze maand bekend hun financiële hulp aan de Palestijnen stop te zetten.